Leers voortdurend in spagaat tussen PVV en CDA-achterban

Het optreden van minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) de afgelopen dagen is illustratief voor de spagaat waarin hij sinds zijn aantreden in oktober 2010 verkeert. Hij moet schipperen tussen de PVV die een hard immigratiebeleid voorstaat en het deel van zijn eigen CDA dat een barmhartige opstelling verlangt.

Geert Wilders in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Tijdens een werkbezoek in Angola benadrukte Leers dat Mauro gelogen had over zijn leeftijd en achternaam. Ook zei hij dat Mauro na zijn studie terugmoet naar zijn land van herkomst. Onhandig, omdat dit nu juist onderwerp van debat is in de Tweede Kamer. De PVV vindt dat Mauro niet mag blijven, maar volgens het CDA ligt alles nog open. CDA-Kamerlid Raymond Knops zei: 'Het is geen uitgemaakte zaak dat hij terug moet.' Als het studievisum verloopt, is een permanente verblijfsvergunning een optie.

Gisteren in de Kamer moest Leers uitleggen dat het allemaal een misverstand was. Zijn uitspraken waren uit zijn verband gehaald, meende de minister. Na het verloop van het studievisum van Mauro wordt zijn status opnieuw beoordeeld.

Door zijn pogingen om zowel het CDA als de PVV tevreden te stellen komt Leers regelmatig in de problemen. Het is dan ook geen gemakkelijke opdracht. De PVV wil dat de 'massa-immigratie' door dit kabinet gehalveerd wordt en verlangt dat Leers in Brussel strengere regels voor asiel en immigratie weet te realiseren. Een groot deel van de CDA-achterban is juist voor een barmhartig asielbeleid. Vorig jaar stemde het congres nog voor een resolutie voor een humaner beleid op het gebied van minderjarige asielzoekers. Zie die twee standpunten maar eens te verenigen.

Toorn
In de Kamer benaddrukt Leerst dan ook regelmatig dat zijn beleid zal leiden tot 'een zeer substantiële daling' van het aantal migranten, zoals afgesproken is in het gedoog- en regeerakkoord, terwijl hij tegelijkertijd de CDA-stemmers tegemoet probeert te komen. Zo gaf hij in oktober 2011 een interview aan het blad Christen Democratische Verkenningen van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Naast de bekende uitspraak dat migratie een 'verrijking voor de samenleving' is, zei Leers ook dat de doelstelling van dit kabinet - de 'substantiële' vermindering - voor hem niet een 'primaire doelstelling' was. Daarmee wekte hij de toorn van Wilders en moest de minister zichzelf weer komen verantwoorden.

Om ruzie te voorkomen heeft Leers zichzelf een eigen vocabulaire aangeleerd bij het spreken over migratie. Zo spreekt Leers liever over het 'ombuigen' van het migratiebeleid, dan over het terugdringen van het aantal migranten. Ook benadrukt hij vaak dat het asielbeleid hem echt aan het hart gaat. 'Hier staat een integere minister', zegt hij dan. Gisteren nog, verhaalde Leers dat hij de moeder van Mauro had gebeld omdat hij er zo van had 'gebaald' dat de zaak nu weer in de publiciteit was gekomen. In het eerder genoemde interview zei Leers dat hij bereid is 'zijn oor te luister te leggen bij CDA'ers die het niet altijd eens zijn met deze coalitie'.

Een interview met burgemeester Rombouts (CDA) van Den Bosch in de Volkskrant afgelopen oktober laat de moeilijkheid zien van die uitspraak. Volgens Rombouts moet de CDA-fractie in de Tweede Kamer 'barmhartigheid' tonen voor asielzoekers die al jaren in onzekerheid verkeren. 'Mijn boodschap is eigenlijk: Gerd, ik wil je helpen, het gaat niet goed, ik zie je worstelen. Je zit in de houdgreep van de PVV, het wordt door de cijfers bewezen. Dat moet dus anders. Ik weet dat het grote doel is de eindstreep te halen, vier jaar kabinet Rutte-Verhagen. Maar toch zeg ik: collega's, maak jullie niet zo veel zorgen over de vraag of Wilders breekt.'

Maar als Leers toenadering zoekt bij zijn achterban, is Wilders er als de kippen bij om dat te veroordelen. Toen Leers nog geen maand in functie was en hij in Brussel met de andere landen moest meestemmen tegen de lijn van het kabinet in, zei Wilders: 'We zullen Leers afrekenen op resultaten. Laten we hopen dat die verbeteren en dat hij wat meer ruggengraat toont.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden