Leers verkoopt zijn vakantiewoning

De Maastrichtse burgemeester Gerd Leers wil zo snel mogelijk af van zijn vakantiewoning in Bulgarije. Een onafhankelijke stichting zal het huis proberen te verkopen. Het verlies dat Leers waarschijnlijk zal leiden neemt hij voor lief, zodat hij zijn handen weer vrij heeft om zijn burgemeesterschap te kunnen vervullen. Dit maakte hij maandag bekend via zijn advocaat.

De aankoop van de villa in een vakantiepark heeft Leers niets dan problemen gebracht. Hij kocht het huis in 2006 voor 220 duizend euro bij wijze van pensioenbelegging. De verkoper was het bedrijf dat het toen nog niet gerealiseerde project Marina Black Sea Riviera in het plaatsje Byala aan de Zwarte Zee exploiteert. Leers’ eigen topambtenaar Nico Nollen is aandeelhouder van het park. Via hem raakte Leers in het project betrokken.

Het project liep echter al snel spaak. De villa kwam later gereed dan beoogd en de Bulgaarse projectmanager bleek het project te hebben verpand aan een bank. Daardoor kan Leers de villa niet op zijn naam krijgen. Sindsdien leeft de burgemeester in onmin met de aandeelhouders van het project, onder wie Nollen. De laatste zit al weken ziek thuis.

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten is al maanden bezig met een onderzoek naar de geruchten dat Leers en Nollen hun posities hebben misbruikt in hun pogingen het project van de grond te krijgen. Leers zou contact hebben onderhouden met Bulgaarse politici die invloed hadden op de gang van zaken. Nollen zou zijn functie hebben aangewend om Europese subsidie aan te vragen voor het project. Beiden ontkennen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden