Leers telt alle uitzettingen mee

AMSTERDAM - Oppositiepartijen D66, SP, PvdA en GroenLinks eisen tekst en uitleg van minister Leers van Immigratie en Asiel over het aantal uitzettingen van asielzoekers. Woensdagavond bleek dat Leers veel minder asielzoekers uitzet dan zij tot dan toe dachten. Meer dan de helft van de uitgezette vreemdelingen heeft namelijk nooit asiel aangevraagd.


In de halfjaarlijkse Rapportage Vreemdelingenketen rept Leers van 3.240 gedwongen uitzettingen in de tweede helft van 2011. Daarbij inbegrepen zijn 1.930 vreemdelingen die door de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Rotterdamse Zeehavenpolitie (ZHP) de toegang tot Nederland is geweigerd. Het 'echte' aantal gedwongen uitzettingen is daardoor aanzienlijk lager, namelijk 1.310.


Vreemdelingen die aan de grens worden tegengehouden, kunnen ervoor kiezen asiel aan te vragen. Doen zij dat niet, dan worden zij direct teruggestuurd naar het land van herkomst. 'Denk daarbij aan bolletjesslikkers, toeristen die geen visum hebben, of gezochte misdadigers', zegt de woordvoerder van minister Leers.


'De overheid suggereert dat het wel om uitgeprocedeerde asielzoekers gaat', zei hoogleraar migratie- en integratiestudies Han Entzinger woensdag in actualiteitenprogramma Nieuwsuur. 'Je moet de cijfers lang en intensief bestuderen wil je een beetje begrijpen wat er echt aan de hand is.'


PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vermoedt dat de cijfers bewust door de minister zijn opgeklopt. 'VVD en CDA doen stoer over de rug van vluchtelingen. Dit is een triest keurmerk van de politiek van het huidige kabinet.' Samen met oppositiepartners D66, SP en GroenLinks eist hij een verklaring van Leers. 'We willen duidelijke, heldere en eerlijke cijfers over de terugkeer van asielzoekers', zegt Gerard Schouw (D66).


Minister Leers is zich echter van geen kwaad bewust. Zijn woordvoerder laat weten dat de cijfers wel degelijk helder zijn. Er wordt in de rapportage immers gesproken over een 'ketenbrede uitstroom' van asielzoekers. Daaronder verstaat het ministerie niet alleen chartervluchten met uitgeprocedeerde asielzoekers, maar ook toegangsweigeringen aan de grens.


'Ik kan me voorstellen dat de lezer er moeite mee heeft om dat te begrijpen', zegt de woordvoerder. 'Maar van ervaren Kamerleden, die deze rapportage al jaren onder ogen krijgen, mag toch verwacht worden dat ze het snappen.' De oppositiepartijen zeggen echter niet op de hoogte te zijn van die manier van registreren, net als het CDA van minister Leers.


In de tweede helft van 2011 vertrokken volgens de cijfers van het ministerie 10.670 vreemdelingen uit Nederland. Dat cijfer is al enkele jaren redelijk stabiel. Naast de 3.240 gedwongen uitzettingen, gingen 2.180 asielzoekers uit vrije wil. Nog eens 5.250 vreemdelingen vertrokken 'zelfstandig zonder toezicht'. Daarbij gaat het voornamelijk om uitgeprocedeerde asielzoekers die niet uitzetbaar zijn, bijvoorbeeld omdat het land van herkomst niet meewerkt aan een gedwongen uitzetting. Zij zijn volgens het ministerie 'zelfstandig naar het buitenland vertrokken of in de illegaliteit beland'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden