Leers moest van Rutte naar Wilders

Premier Mark Rutte heeft minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) gevraagd het misverstand op te helderen dat hij met PVV-leider Geert Wilders heeft over zijn beleid. Dat zei Leers gisteren in tv-programma Pauw en Witteman.

Minister Leers staat de pers te woord.Beeld afp

Leers zei over het contact met Rutte over deze kwestie: 'Hij zei alleen tegen mij - en dat vind ik precies zoals een premier moet opereren - ga praten, want er zit een misverstand. Dat vind ik een goed punt van hem, hij is een goede coach.'

Wilders verweet de minister 'CDA-onzinteksten' te bezigen, nadat Leers had gezegd dat immigranten ook een verrijking zijn van de samenleving. Die uitspraak noemde Wilders in een tweet 'een beetje dom', naar de beroemde uitspraak van prinses Maxima.

Gisteren is er daarom contact geweest tussen Leers en Wilders. Dat was 'een goed contact', volgens de minister.

Volgens Leers passen zijn uitspraken binnen de afspraken van regeringspartijen VVD en CDA met gedoogpartner PVV. Er zijn volgens hem niet alleen afspraken gemaakt over het beperken van migratie, maar ook over ombuiging van beleid. Hij stelde dat de Nederlandse arbeidsmarkt migranten met bepaalde kennis en vaardigheden goed kan gebruiken, bijvoorbeeld in de zorg, en dat beleid daarop meer gericht moet zijn.

Leers vindt, zo zei hij in een tijdschrift van het wetenschappelijk bureau van het CDA, dat migratie weer 'in een positief daglicht' moet komen. Want een samenleving die zich tegen migratie keert 'is op de verkeerde weg'.

De minister wijst erop dat Nederland open moet staan voor 'mensen die huis en haard hebben moeten verlaten, vanwege onderdrukking, repressie of de angst om vermoord te worden'. Ook roemt hij het feit dat migranten 'innovatieve ideeën' meenemen en 'nieuwe inzichten brengen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden