Leers moest al twee keer op audiëntie bij Wilders

Al jaren botert het niet tussen minister Leers en PVV-leider Geert Wilders. Leers beheert de voor de PVV belangrijkste portefeuille en Wilders bekijkt elke stap van de minister met argusogen.

Minister Gerd Leers in de Tweede Kamer. Beeld ANP

De weigering van Leers om te zeggen dat de 18-jarige Angolees Mauro na zijn studie definitief het land moet verlaten veroorzaakte gisteren opnieuw irritatie bij de PVV over het optreden van de minister van Immigratie, Integratie en Asiel. De algemene onvrede met Leers zou zo groot zijn, dan PVV-leider Wilders eerder deze week in het Catshuis zelfs zou hebben aangedrongen op het vertrek van Leers als een vorm van politiek wisselgeld voor zijn steun van allerlei hervormingen.

Wilders heeft vanaf het begin bedenkingen gehad over Gerd Leers als minister. Voordat hij benoemd kon worden moest Leers eerst op bezoek komen bij de gedoogpartner voor een gesprek om diens goedkeuring te krijgen. Wilders wilde hem persoonlijk aan de tand voelen over kritische uitlatingen die Leers had gedaan als burgemeester van Maastricht.

Toen de PVV bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 bijna de grootste partij werd, was Leers kritisch over de PVV. In een opiniestuk in de Volkskrant noemde hij Wilders 'de verzamelaar van de onvrede'. Volgens Leers kwam Wilders 'elke avond met zijn griezelbus vol spookverhalen langs om ons de stuipen op het lijf te jagen'. 'De strijd tegen het afkeurenswaardige gedachtengoed van Wilders is daarom een kwestie van politiek angstmanagement en van stellingname', concludeerde de toenmalige burgemeester.

Prettige man
Ruim een jaar later moest Leers dus op bezoek bij Wilders om te praten over zijn ministerspost. Leers zei daarover:'Ik heb met heel veel mensen gesproken, dus ook met Wilders. Het was geen sollicitatiegesprek! Er wordt een beeld van Wilders neergezet alsof hij een duivel is, compleet met hoorntjes. Maar ik heb een buiten-gewoon plezierig gesprek met hem gehad. Het is een heel prettige man.'

Leers was evenwel nog geen drie weken actief als minister toen Wilders hem al zwaar bekritiseerde. Leers had in Brussel voor opheffing van de visumplicht voor Albanezen en Bosniërs gestemd. Wilders vond dit getuigen van 'een uitermate zwak' optreden. Wilders: 'We zullen Leers afrekenen op resultaten. Laten we hopen dat die verbeteren en dat hij wat meer ruggengraat toont.'

En in oktober 2011 moest Leers opnieuw bij Wilders op audiëntie komen. De minister had in het CDA-partijblad namelijk geschreven: 'Migratie is een verrijking voor onze samenleving. Nieuwkomers brengen nieuwe inzichten en innovatieve ideeën mee.'

Dat was Wilders in het verkeerde keelgat geschoten. 'Een beetje dom', noemde hij de uitspraken van de minister. Premier Rutte, zo vertelde Leers zelf, stuurde de minister naar de PVV-leider om 'de misverstanden uit de wereld te helpen'. In zijn eerstvolgende optreden in de Kamer, tijdens het vragenuurtje, haastte Leers zich te zeggen dat hij zich richt op een 'zeer substantiële daling' van immigranten. Verder zei de minister dat hij het betreurde dat er 'een beeld is ontstaan' en hij noemde het 'jammer' dat er 'een misverstand' was gerezen. Gisteren sprak de minister tijdens het vragenuurtje bijna precies dezelfde woorden, toen hij zich moest verantwoorden voor zijn uitspraken over de zaak-Mauro afgelopen weekeinde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden