Commentaar

'Leers' ministerschap dreigt in chaos en rumoer ten onder te gaan'

Wilders' signaal in het Catshuis klinkt als een laatste waarschuwing voor Gerd Leers. De PVV wil resultaten zien, stelt Raoul du Pré.

Minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers Beeld anp

Volkomen logisch dat premier Rutte, vicepremier Verhagen en gedoogpartner Wilders er woensdag alles aan deden om het verhaal uit de wereld te helpen dat Wilders maandag in het Catshuis heeft voorgesteld minister Leers te vervangen door een krachtdadiger persoonlijkheid.

Wilders kreeg immers nul op het rekest. Net nu CDA en VVD goede hoop hebben dat zij afstevenen op een bezuinigingsakkoord is een crisis rond een minister het laatste dat zij kunnen gebruiken. En voor Wilders geldt: het heeft pas zin openlijk aan Leers' stoelpoten te zagen als het moment waarop het vertrouwen kan worden opgezegd ook echt nabij is. Van zaken opperen en daarna weer inslikken wordt je imago niet steviger.

Laatste waarschuwing
Voor Leers mag het signaal dat Wilders in het Catshuis gaf niettemin gelden als een laatste waarschuwing. Zijn ministerschap dreigt in chaos en rumoer ten onder te gaan. Vooropgesteld: hij is in het gedoogakkoord opgezadeld met een haast onmogelijke taak. In Europa vangt hij bot met zijn plannen om de gezinshereniging fors in te perken. Het proces zit zo vast dat het kabinet in de eigen begroting niet eens meer rekening durft te houden met een daling van het aantal nieuwkomers.

In de zaken waar Leers zelf wel wat over te zeggen heeft, zoals die van de jonge Angolese asielzoeker Mauro, schippert hij intussen opzichtig tussen de stoere taal van de PVV en het mededogen dat zijn eigen CDA toch ook nog graag wil uitstralen.

Een zeer behendig, goedgebekt politicus zou wellicht zijn weg vinden in dit doolhof van politieke belangen. Maar steeds duidelijker wordt dat Leers er de weg is kwijtgeraakt. In de zaak-Mauro maakt hij inmiddels een radeloze indruk. Binnenskamers doen PVV'ers allang geen moeite meer om hun zorgen daarover te verbloemen. Aan Wilders' ontkenning dat hij maandag uit was op Leers' val, kan de minister geen enkele garantie voor de iets langere termijn ontlenen.

Raoul du Pré is verslaggever van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden