Leers laat PVV-eisen voor gezinsmigratie los

De voormalige coalitiepartijen verwijderen zich met de dag verder van elkaar. Gerd Leers, demissionair minister van Immigratie, voelt zich niet meer gebonden aan de opdrachten van de PVV. De CDA-bewindsman ijverde gedurende anderhalf jaar bij andere Europese landen voor strengere regels voor gezinsmigratie, maar houdt daarmee op.

DEN HAAG - Nu de partij van Geert Wilders 'zeker geen' gedoogpartner meer is van het kabinet, vindt de CDA'er dat hem 'bescheidenheid past' in Europa. Veel Kamerleden vroegen Leers woensdag of hij opgelucht was dat hij van de PVV af is. Maar bij Leers overheerste de teleurstelling. 'Er is enorm veel energie in gestoken. En de toon is altijd mijn toon geweest.' Naar verwachting zullen er binnenkort meer stokpaardjes van de gedoogpartner sneuvelen.


Ook de PVV voelt zich niet meer aan afspraken gebonden. Zo kreeg de oppositie het met steun van de partij van Wilders voor elkaar dat de stemming over de nieuwe Wet werken naar vermogen, die bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong samenvoegt, wordt uitgesteld.


Het wachten is nu op het moment dat ook CDA en VVD zich niet langer aan elkaar vastklampen. Dat moment zou kunnen komen bij het debat over de Hedwigepolder. In het regeerakkoord werd afgesproken dat de Hedwigepolder niet onder water zou worden gezet. De VVD tekende daarvoor, maar vooral om de lieve vrede te bewaren.


De doelstelling van het kabinet veranderde in de loop van de tijd van een droge polder naar zo min mogelijk water in de polder. Vorige week probeerde staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) steun te verwerven voor zijn alternatieve plan. Daar stemt de Europese Commissie - onder voorwaarden - mee in, maar nu komt het gevaar voor Bleker uit de Tweede Kamer. Duidelijk is dat de plannen voor de Hedwigepolder na verkiezingen zomaar weer heel anders kunnen zijn.


Ook op het gebied van passend onderwijs worden de coalitiepartners uit elkaar gespeeld. De SP wil de bezuiniging op passend onderwijs schrappen; het is een publiek geheim dat het CDA liever niet had bezuinigd op onderwijs aan zorgleerlingen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden