Update

Leers komt met veel strengere asielwet

Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel brengt morgen vijf wetsvoorstellen in de ministerraad die het asielbeleid fors moeten aanscherpen.

Minister Leers van Immigratie en Asiel. Beeld anp

De CDA-bewindsman wil onder meer harder optreden tegen criminele en illegale vreemdelingen. Zo wil hij het makkelijker maken om vreemdelingen die over de schreef gaan, sneller het land uit te zetten. Vreemdelingen die hier korter dan drie jaar zijn, lopen dat risico al na een dag cel.

Optreden tegen buitenlandse veelplegers moet eveneens gemakkelijker worden. Iemand die binnen drie jaar drie keer wordt veroordeeld voor een misdrijf wil Leers het land uit sturen. Als het gaat om een ernstig misdrijf dan moet die persoon worden teruggestuurd en daar zit wat hem betreft geen eindtermijn aan. Al gebeurt zoiets twintig jaar na binnenkomst, hij of zij moet dan nog steeds terug naar het land van herkomst.

Gezinsmigratie
De minister wil ook strenger gaan kijken naar gezinsmigratie en -hereniging. Alleen het zogenoemde 'kerngezin' komt in aanmerking voor een komst naar Nederland, dus partners en minderjarige kinderen. Opa's, oma's, neven en nichten vallen daar dus buiten.

Verder wordt er een wachttermijn van een jaar ingevoerd voor mensen die hun partner over laten komen. Een 'importbruid' komt pas na vijf jaar in aanmerking voor zelfstandig verblijf. Op die manier hoopt de CDA-bewindsman schijnhuwelijken te voorkomen.
In zijn voorstellen heeft Leers ook de strafbaarstelling van illegaal verblijf uitgewerkt. Illegalen kunnen een gevangenisstraf van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal 3800 euro tegemoet zien.

Gedoogakkoord
Helemaal als een verrassing komen de voorstellen van Leers niet. Een strenger asiel- en immigratiebeleid is een van de kernpunten van het gedoogakkoord tussen VVD, CDA en PVV. Voor de partij van Geert Wilders is zo'n strenger beleid een belangrijke voorwaarde om het minderheidskabinet te blijven steunen.

In het regeerakkoord (dat dus gesloten werd tussen CDA en VVD) en het gedoogakkoord staat al dat het kabinet wil inzetten op het strafbaar stellen van illegaliteit in Nederland. In het algemeen kondigden de twee partijen in het akkoord al aan criminele en illegale vreemdelingen 'harder aan te willen pakken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.