Leers: jonge asielzoeker sneller uitzetten

DEN HAAG - Het demissionaire kabinet scherpt het asielbeleid voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) aan. Als zij geen asiel krijgen in Nederland, moeten zij voortaan direct weer het land uit, op voorwaarde dat er adequate opvang is in hun eigen land.

Het kabinet neemt drie jaar de tijd om die opvang te zoeken. Pas als dat niet is gelukt, krijgen de jongeren een verblijfsvergunning.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Minister Leers van Immigratie en Asiel hoopt met de nieuwe regeling een einde te maken aan de praktijk van de speciale 'amv-vergunning'. Die regelt dat jonge asielzoekers die worden afgewezen toch tot hun 18de in Nederland mogen blijven.

'Dat geeft het verkeerde signaal af', aldus Leers, omdat kinderen dan de tijd krijgen om in Nederland te wortelen, op school en in de wijk. Alsnog uitzetten na hun 18de verjaardag roept vaak grote maatschappelijke weerstand op.

Als het aan Leers ligt, moet de overheid voortaan na afwijzing van een minderjarige asielzoeker onmiddellijk op zoek naar ouders of familieleden in het land van herkomst. Als die er niet zijn, wordt gekeken naar lokale opvang.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden