Column

'Leers gaf Wilders een stoel, boog zijn hoofd en lispelde excuses'

Je moet er niet aan denken dat we invallende vreemde mogendheden hadden moeten afweren met helden als Leers en Verhagen aan de macht, schrijft columnist Sheila Sitalsing.

OPINIE - Sheila Sitalsing
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ooit, in een ander leven, toen hij nog de status genoot van onverschrokken CDA-burgemeester van Maastricht, las Gerd Leers op televisie een manifest tegen Geert Wilders voor. Leers vond de PVV-leider een haatzaaier en een onruststoker, hij repte van 'idiote standpunten', zei voor de camera dat 'God moge verhoeden dat Wilders ooit in een bestuurlijke positie komt en moet uitvoeren wat hij roept'.

En God verhoedde dat. Wat Hij evenwel niet tegenhield, was dat Gerd Leers in een bestuurlijke positie kwam waarin hij moest uitvoeren wat Geert Wilders riep. Noem het een bijzonder gevoel voor humor van de voorzienigheid.

Beveiliging
Afgelopen zaterdag vertelde Leers in EenVandaag hoe dat ging: minister voor Immigratie en Asiel zijn onder het gedoogregime van Wilders. Die laatste kwam, onthulde Leers, 'met regelmaat' buurten op het ministerie om de minister er hoogstpersoonlijk aan te herinneren dat we hier geen immigranten meer willen. En dan trommelde Leers dus niet de beveiliging op om Wilders er horizontaal uit te laten gooien, onder het uitroepen van 'hoe durf je mijn ministerie binnen te walsen om mij de les te lezen?' - of woorden van gelijke strekking.

Nee, hij verwelkomde de man alsof het normaal Haags gebruik is dat fractievoorzitters de minister molesteren in zijn eigen kantoor. Gaf hem een stoel, ging uitleggen dat het gecompliceerd was, boog het hoofd, sloeg de blik neer, lispelde excuses, liet zich zich toeblaffen, deze volwassen man op een vooraanstaande post in het landsbestuur.

Omdat het kennelijk het weekeinde was waarin de mannen die het CDA kapot lieten gaan nog één keer hun straatje mochten schoonvegen, stond er zaterdag een vraaggesprek met Maxime Verhagen in de Volkskrant. Daarin slaagt hij erin iedereen behalve zichzelf de schuld te geven van het gedoogding: Ab Klink die ervantussen ging, Kathleen Ferrier die hem niet tegenhield, Job Cohen die met vakantie ging, Femke Halsema die geen vijfpartijencoalitie wilde. Toen moest de eenzame held Verhagen wel zijn verantwoordelijkheid nemen - met lange tanden, maar iemand moest het doen.

Daarbij had Verhagen helaas 'verkeerd ingeschat dat de gedoogsconstructie zou worden uitgelegd als één regering met de PVV'. Dom van ons inderdaad; we hadden moeten weten dat gedogers er een bijzondere werkwijze op na houden.

Gekwelde blik
Verhagen belde hem geregeld bozig op als het aantal instromende gelukszoekers weer eens de toorn van de gedoger had gewekt, vertelde Leers in EenVandaag terwijl hij met gekwelde blik in een biertje hapte. Net als Mark Rutte. Zo kwam er van het 'zoeken naar mijn eigen weg binnen smalle marges' natuurlijk niets terecht.

Daar wordt een mens dus minister voor. Om 's avonds kant-en-klaarmaaltijden van Albert Heijn op te warmen in de eenzaamheid van een Haags pied-à-terre - 'Drie keer prikken en dan in de magnetron' - en zich overdag te laten koeioneren. En om na afloop te wenen omdat de anderen zo gemeen deden.

Lafheid
Je moet er niet aan denken dat we invallende vreemde mogendheden hadden moeten afweren met helden als Leers en Verhagen aan de macht.

In zijn onderzoek naar de verkiezingsnederlaag noemt CDA'er Tom Rombouts drie oorzaken voor de ondergang van de partij: de onbekendheid van Sybrand Buma, de onduidelijkheid over de raison d'être van het CDA en de splijtende ruzies daarover. Hij had er nog een oorzaak aan kunnen toevoegen: grenzeloze lafheid van kopstukken.

Sheila Sitalsing is columnist voor de Volkskrant. Zij schrijft drie keer per week een column.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden