Leers gaat in beroep tegen beslissing over Sahar

AMSTERDAM - Minister Leers (Immigratie en Asiel) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Den Bosch in de zaak van het meisje Sahar. Hij wil duidelijkheid van de rechter of herhaaldelijk procederen, met langdurig verblijf en verwestering tot gevolg, reden moet zijn voor verblijf.

Portret van de 14-jarige Sahar Hbrahim Ghel op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden.Beeld anp

Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag middels een persbericht bekend. Leers zegt in hoger beroep te gaan om zorgvuldig te kunnen zijn naar andere Afghaanse meisjes, die al geruime tijd in Nederland zijn. Als gevolg van de uitspraak van de rechtbank kan de familie Hbrahimgel de uitspraak van de Raad van State in Nederland afwachten.

Minister Leers schrijft in de brief aan de Tweede Kamer over de zaak, dat hij begrip heeft voor de individuele omstandigheden van het meisje Sahar, maar dat het zijn verantwoordelijkheid is om de integriteit van het asielstelsel te bewaken.

Niet terug

De rechter in Den Bosch bepaalde eerder in een kort geding dat het gezin tegen de laatste afwijzing in hun procedure had aangespannen dat ze niet teruggestuurd mag worden naar Afghanistan.

Het gezin (vader, moeder en drie kinderen) vreesde gevaar te lopen bij een terugkeer naar Afghanistan. Ze vreesden voor foltering. Minister Leers stelde in de procedure dat het gezin niet aannemelijk heeft gemaakt dat ze vanwege een westerse leefstijl gevaar loopt in Afghanistan. Dat het gezin lang in Nederland woont en een westerse leefstijl heeft komt door de eigen keuzes. Sahar zou zich kunnen aanpassen aan de Afghaanse cultuur, aldus de minister.

Onvoldoende gemotiveerd
De rechtbank zei dat Leers onvoldoende heeft gemotiveerd waarom van Sahar verwacht mag worden dat ze zich in Afghanistan aanpast. Ze heeft maar heel kort in Afghanistan gewoond en kent de Afghaanse opvatting en normen waarschijnlijk niet. Ze is opgevoed met westerse opvattingen haar leven is een belangrijke ontwikkelingsfase, aldus de uitspraak.

Taliban
Sahar, leerling aan Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden, en haar familie verblijven al meer dan 10 jaar in Nederland. Het gezin ontvluchtte in 2000 de Taliban.

Eerder al bepleitte VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat Sahar erkend moet worden als vluchteling. De UNHCR kan op grond van bepaalde criteria lidstaten het dringende advies geven een individu te erkennen als vluchteling en aldus bescherming te bieden. In het geval van Sahar geldt volgens de VN-organisatie dat zij na tien jaar verblijf in Nederland te verwesterd is om terug te gaan naar Afghanistan.

Wanneer zij naar het land zou terugkeren, loopt zij groot gevaar omdat ze volgens de Taliban en andere extremistische organisaties als 'zedenloos' zal worden beschouwd, aldus de UNHCR.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden