Leerprobleem? Stop met leren!

Toegegeven, ze is geen stuudje, de 14-jarige Ildiko Marsi. Maar helemaal niet meer naar school? Dat is pas echt een nachtmerrie, zegt Ildiko, die inmiddels vijf maanden thuis zit....

Van onze verslaggeefster

Tot dit schooljaar zat Ildiko in de tweede klas van het vmbo, theoretische leerweg, van het Ashram College in Alphen aan den Rijn. Haar cijferlijst was niet al te best. Als ze niet beter ging presteren, moest ze van school, zo kregen Ildiko en haar ouders te horen.

Of ze beter haar best ging doen of niet, is onduidelijk. Maar haar cijfers gingen in ieder geval niet omhoog. En dus moest ze van school.

Van haar oude school kreeg Ildiko een inschrijfformulier mee voor het Scala College, eveneens in Alphen. Maar die aanmelding kwam te laat. Het Scala zat al vol. En ook bij het Groene Hart Lyceum kreeg Ildiko nul op het rekest. 'We hebben in totaal tien scholen geprobeerd. De klassen zaten overal al vol', aldus mevrouw Marsi.

Ten einde raad riep ze de hulp in van de leerplichtambtenaar. Maar dat gesprek verliep een tikkeltje anders dan mevrouw Marsi had verwacht. Of ze haar dochter maar zo snel mogelijk naar school wilde sturen, anders kreeg ze een boete van 1500 euro (ruim 3300 gulden). Want het zijn de ouders die ervoor moeten zorgen dat deleerplichtwet goed wordt nageleefd.

Het Ashram College benadrukt dat de school niet anders kan dan Ildiko verwijzen naar een andere school. 'Onze school heeft wel vmbo-onderwijs, maar wij bieden hier in Alphen alleen de twee moeilijkste leerwegen aan binnen het vmbo. Als dat te hoog gegrepen is voor een leerling, helpen wij tijdig bij het zoeken van een andere, geschikte school', aldus coördinator P. Kramer van het Ashram College. 'We hebben heel zorgvuldig gehandeld.'

Maar zo gemakkelijk komt de school er volgens het ministerie van Onderwijs niet mee weg. 'Een school mag een leerling niet wegsturen en geen onderwijs onthouden zolang er geen andere school is gevonden', zegt een woordvoerster.

Het ministerie heeft de onderwijsinspectie inmiddels gevraagd de kwestie te onderzoeken.

Het argument van de leerplichtambtenaar dat ouders moeten toezien op naleving van de leerplicht, is overigens formeel juist. Maar is het niet effectiever als de leerplichtambtenaar helpt bij het vinden van een oplossing? 'Wij doen nooit uitspraken over individuele zaken', aldus de leerplichtambtenaar De Booij van Alphen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden