Leerlingen niet bang, maar het blijft spannend

Voor Leidse middelbare scholieren worden de lessen hervat. Ze treffen wel politie en oplettende congiërges. 'Ik merk dat er minder binnenkomen.'

VAN ONZE VERSLAGGEVER AVINASH BHIKHIE

LEIDEN - De Kagerstraat is dinsdag misschien wel de veiligste straat van Leiden. Voor de deuren van het Da Vinci College en het Visser 't Hooft Lyceum staan agenten met kogelwerende vesten terwijl al fietsend twee collega's de rest van de buurt in de gaten houden. De veiligheidsmaatregelen blijven ook woensdag nog van kracht. Ondanks dat de politie de internetdreiger nog niet heeft gevonden, stappen de Leidse scholieren dinsdagochtend gewoon op de fiets. 'Ik ben niet bang, maar vind het wel spannend', zegt Jeroen.

Bij het Da Vinci College is het rustig. Waar op een normale ochtend een peloton scholieren de straat doet veranderen in een groot fietspad, fietsen er dinsdag maar een paar scholieren naar hun eerste lesuur. Met de dreiging heeft dat weinig te maken. Het is namelijk activiteitenweek. De bovenbouw zit in Barcelona en andere scholieren zijn op pad. 'Wat de planning betreft, komt deze week goed uit', lacht de ontspannen conciërge.

Even verderop bij het Visser 't Hooft Lyceum wordt het steeds drukker. Omdat de politie uit veiligheidsoverwegingen alleen de hoofdingang heeft geopend, ontstaat er al snel een opstopping. 'Younes, die parkeerplek is alleen voor docenten', spreekt een docent haar leerling vermanend toe. Samen met de conciërges en de politie houden de docenten in de gaten wie er binnenkomt.

Via de website van de school en de media hebben de scholieren vernomen dat zij gewoon weer kunnen plaatsnemen in de schoolbanken. Ze staan achter het optreden van burgemeester Lenferink om de scholen te sluiten. Overdreven vonden de scholieren het zeker niet. 'Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Je weet 't maar nooit', zegt Tessa. Ook het besluit de scholen weer te openen, kan op bijval rekenen: 'Je kunt de scholen niet voor altijd gesloten houden. Er staat ook genoeg politie voor de deur. Ik voel me veilig', zegt Thomas.

Het zijn eerder de bezorgde ouders die de situatie nog niet helemaal vertrouwen. 'Ik merk wel dat er wat minder leerlingen zijn binnengekomen', aldus de conciërge van het Visser 't Hooft Lyceum. 'Sommige ouders houden hun kinderen vandaag nog liever even thuis. Dat gebeurt vooral bij de jongste leerlingen.' Ondertussen meldt Jasper zich bij de conciërge: 'Ik ben te laat.' 'Loop vandaag maar door, in verband met de situatie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden