Leerlingen huilen: hoezo school dicht?

ALMERE - Opmerkelijk tafereel op een schoolplein in Almere-Poort: huilende leerlingen die niet willen dat hun school de deuren sluit. Ze bezetten vrijdag samen met hun ouders het gebouw van de International School Almere.


Donderdagavond kregen ze op een bijeenkomst te horen dat de school per direct dichtgaat. 'Waar moeten we heen nu we een dag voor de zomervakantie te horen krijgen dat we niet meer terug mogen komen?', vragen scholieren zich af.


'Het is erg dat de leerlingen de dupe worden', beaamt schoolbestuurder Sandra van Rijnbach. Maar er zijn zo veel problemen bij de International School dat sluiting volgens haar de enige optie is. Niet alleen zit de school sinds 2011 in een veel te duur gebouw en lopen de financiële tekorten hard op, tot nu al meer dan een miljoen euro. Ook stelt de Inspectie van het Onderwijs dat de meeste leerlingen van de school er niet zouden mogen zitten. Ze voldoen niet aan de voorwaarden om deze vorm van onderwijs te volgen: je moet expat zijn, jaren onderwijs hebben gevolgd in het buitenland of binnenkort naar het buitenland verhuizen.


Om die reden wil het ministerie van Onderwijs de vergunning niet verlengen. Daarbij komt ook dat niet alle leerkrachten bevoegd zijn om er les te geven, constateerde de inspectie eind vorig jaar.


Het plan om in Almere een internationale school te beginnen, ontstond in 2002 bij twee onderwijsbesturen, de Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm uit Hilversum en Het Baken uit Almere. Zij klopten bij de gemeente aan. Almere was blij met het alternatief en bood onderdak aan. Maar in de regio bleken onvoldoende leerlingen te zijn die internationaal onderwijs nodig hebben. Van de tweehonderd leerlingen heeft het merendeel voor de school gekozen omdat het graag tweetalig onderwijs volgt.


In 2011 verhuisde de school naar een duur, nieuw gebouw in Almere-Poort. De jaarlijkse huurlasten: 600 duizend euro. Medehuurder de Christelijke Agrarische School vertrekt dit jaar uit het gebouw. Als de International School sluit, komt het complex leeg te staan.


Lastig is ook dat de betrokken schoolbesturen niet op een lijn zitten als het gaat om de toekomst. Wie draagt bijvoorbeeld de financiële risico's? 'Het ministerie van Onderwijs dreigde de subsidie terug te vorderen. Dat zou risico's opleveren voor de andere scholen in onze koepel', stelt Van Rijnbach van Het Baken.


Almere vindt het jammer dat de gemeente de International School verliest. 'Het was een factor om internationale bedrijven mee te trekken', aldus een woordvoerder. De wethouder van onderwijs René Peeters heeft vrijdag nog een laatste poging gedaan om de twee besturen bij elkaar te brengen. 'Dat is het enige wat we kunnen doen, we zijn geen partij in de school', aldus de gemeentewoordvoerder.


Overigens verwacht de directeur van de school dat ouders en leerlingen dit weekeinde 'gewoon thuis slapen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden