Leerlingen hopen dat geadopteerde oma terugschrijft

Voor kinderen in arme landen zijn adoptieprogramma's, gironummers en televisiespotjes genoeg, maar voor armlastige en afhankelijke bejaarden is nauwelijks aandacht....

Wie in Ethiopië of Roemenië zijn kinderen overleeft, is aan zijn lot overgelaten. Maar geen campagnes voor oma's in Afrika van wie de kinderen aan aids zijn overleden en die de zorg hebben voor hun kleinkinderen.

Daarom introduceert hulporganisatie Dorcas uit het Noord Hollandse Andijk een nieuwe vorm van hulpverlening: de adoptie-grootouder. Voor euro 22,70 per maand kan een Nederlandse donateur een opa of oma sponsoren. Het animo is groot. Tachtig sponsors hebben zich al gemeld.

Dorcas heeft al jaren een adoptieprogramma voor kinderen en gezinnen in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa en werd daar door kerken en gemeentelijke organisaties attent gemaakt op de kommervolle omstandigheden waarin veel ouderen verkeren.

De afgelopen weken zijn in Oekraïne, Roemenië en Ethiopië tweehonderd bejaarden geselecteerd die onder de armoedegrens leven. Dorcas-woordvoerder Henk Lubberts hoopt dat zij volgende maand allemaal zijn geadopteerd. Dan gaat de organisatie op zoek naar nieuwe opa's en oma's.

Geïnteresseerden kunnen op de website www.adoptagranny.nl vier foto's van oma's en opa's bekijken. Eenmaal geadopteerd, maken ze plaats voor nieuwe gegadigden. De aanvragen komen zo snel, zegt Lubberts, dat nog geen tijd is gevonden om de foto's te verwisselen.

Voor Mehedia Shaffie (75) uit Addis Abbeba (vervallen huisje zonder elektriciteit, geen geld voor eten en medicijnen) is al een sponsor gevonden, evenals voor Iren Estok (79) uit Oekraïne (weduwe, woont met haar kleinzoon in een oude flat).

In tegenstelling tot het Foster Parents-systeem waarbij de hele gemeenschap van het sponsorgeld profiteert, is de Dorcas-donatie uitsluitend bedoeld voor de bejaarden. Met het geld kopen lokale hulpverleners voedsel, kleding en medicijnen en financieren ze dagopvang en pastorale zorg.

Dorcas dacht met de nieuwe hulpverleningsvariant vooral jongeren aan te spreken, met name de groep die geen eigen opa of oma meer heeft. Maar de meerderheid van de donateurs blijkt in dezelfde leeftijdscategorie te vallen als de geadopteerden. De sponsors krijgen een informatiemap met foto. Eens per jaar volgt een voortgangsrapportage.

In de hal van de protestants-christelijke basisschool Ichthus in Schoonhoven hangt een grote foto van Olga. Ze is 84 jaar, komt uit Oekraïne en is geadopteerd door leerlingen van groep acht. Die brengen zelf de maandelijkse bijdrage bijeen. Ze hebben haar deze week allemaal een zelfgemaakte kaart gestuurd. Het zou leuk zijn, zegt Lubberts, als de oma's en opa's terugschrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden