Leerling-koks krijgen telefoontje: toch niet geslaagd

MBO College Hilversum zag wetswijziging over het hoofd

Tien leerling-koks moeten opnieuw examen doen omdat hun opleiding een verandering in het reglement over het hoofd had gezien.

Chef aan het werk in een keuken. Foto Colourbox

De mbo-studenten van de opleiding zelfstandig werkend kok van het MBO College Hilversum zaten er drie weken geleden helemaal klaar voor. De tafels van het lesrestaurant waren bekleed met wit linnen kleden, daarop visbestek en rijen wijnglazen.

De tien studenten slaagden die avond allemaal voor hun eindexamenmenu en dachten daarmee hun hele opleiding te hebben afgerond. Tot ze afgelopen donderdag een telefoontje van hun school kregen. De leerling-koks waren tóch niet geslaagd. De school blunderde door de leerlingen geen centraal examen Nederlands te laten afleggen. De tip kwam binnen via Publeaks.

'Onze studenten en docenten reageerden teleurgesteld', zegt Janneke Toet, woordvoerder van de school. Maandag werd in het lesrestaurant van de school nog een extra bijeenkomst georganiseerd. 'We kwamen de fout tegen toen we onze studenten in het landelijke systeem voor een diploma wilden aanmelden. Het vinkje achter het vak Nederlands wilde bij deze leerlingen maar niet verschijnen.'

Waar mbo-scholen voorheen zelf verantwoordelijk waren voor het schoolexamen Nederlands, is er sinds vorig jaar een centraal landelijk examen. Een wetswijziging dus, die al in 2012 was aangekondigd.

Eerder konden studenten nog gebruikmaken van een overgangsregeling maar die is al twee jaar niet meer geldig. 'Instellingen wisten in 2014 definitief van de nieuwe situatie per studiejaar 2015-2016', zegt een woordvoerder van het ministerie voor Onderwijs.

De mbo-studenten van het MBO College in Hilversum, dat deel uitmaakt van het ROC Amsterdam, legden twee jaar geleden al voor hun niveau-2-diploma het schoolexamen Nederlands af. De school dacht de resultaten te kunnen meenemen naar de vervolgopleiding mbo-niveau 3.

'We hebben er niet bij stil gestaan dat de wetswijziging ook voor deze groep zou gelden. Door een paar wisselingen van opleidingsmanager was er ook minder aandacht voor de wijziging', licht Toet toe.

De bijna-afgestudeerden hebben het hele jaar geen Nederlandse les gehad; het examen hierop was immers al afgerond. De studenten kunnen nu in september opnieuw een examen afleggen. Het ROC biedt vanaf 22 augustus examentrainingen aan, zolang de studenten dat nodig hebben.

Er is volgens het MBO College geen verschil in het niveau van beide examens. Mbo-ers die willen doorstuderen kunnen in september 'gewoon aan hun nieuwe opleiding op niveau 4 beginnen'. Ook komt er alsnog een diploma-uitreiking.