Leerkrachten gaan opnieuw staken: 'Als er geen oplossing komt, gaan we tot Prinsjesdag door met acties'

Leraren in het basisonderwijs gaan volgende week dinsdag opnieuw staken. Het ultimatum dat ze het kabinet hadden gesteld is verstreken en hun eisen zijn niet ingewilligd. Basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs sluiten in het hele land een dag lang hun deuren.

Stakende leraren in het Zuiderpark in Den Haag afgelopen oktober. Beeld Arie Kievit
Stakende leraren in het Zuiderpark in Den Haag afgelopen oktober.Beeld Arie Kievit

Anders dan bij de vorige staking in oktober, toen ongeveer 600 duizend bassischoolleraren zich verzamelden in het Zuiderpark in Den Haag, zal er dit keer geen landelijke bijeenkomst worden georganiseerd. Leraren worden opgeroepen zelf invulling te geven aan de stakingsdag, al dan niet in teamverband.

De ontevreden leerkrachten, verenigd in het PO-front, eisen dat basisschoolleraren evenveel betaald krijgen als de collega's in het voortgezet onderwijs. Ook willen ze dat de werkdruk wordt verminderd. Hiervoor is volgens het PO-front in totaal circa 1,4 miljard euro nodig, maar minister Arie Slob (Onderwijs) zegt niet meer te kunnen bieden dan de driekwart miljard die in het regeerakkoord is afgesproken.

'We verwachten niet dat de minister ijzer met zijn handen kan breken', zegt de Amsterdamse basisschoolleraar Thijs Roovers, tevens woordvoerder namens het PO-front. 'Maar we hopen dat dit wordt gezien als een maatschappelijk probleem waar ook andere ministeries aan kunnen bijdragen.'

Komende weken staan nieuwe gesprekken met Slob gepland. Worden de eisen na 12 december weer niet ingewilligd, dan stelt het PO-front een estafettestaking voor 2018 in het vooruitzicht. 'Als er geen constructieve oplossing komt, dan gaan we tot aan Prinsjesdag door met onze acties', aldus Roovers.

Steun onder ouders neemt af

Ouders met kinderen die naar het basisonderwijs gaan, zijn hier minder blij mee. Stond bij de staking in oktober nog 83 procent van de ouders volledig achter de leraren, voor een volgende staking is dit aantal gedaald naar 48 procent, zo blijkt uit onderzoek van Ouders&Onderwijs, uitgevoerd onder 632 respondenten. 'Ze vinden dat hun kinderen niet nog meer de dupe mogen zijn', verklaart directeur Peter Hulsen. 'De werkdruk kan rekenen op meer steun van ouders als reden voor staking dan de looneisen van de leraren.'

Roovers van het PO-front hoopt dat ouders inzien dat de stakingen juist in het belang van hun kinderen zijn. 'Er vallen door de hoge werkdruk zoveel leraren uit dat elke week weer tienduizenden kinderen worden verdeeld over de groepen of naar huis worden gestuurd. Ook komt het voor dat een onbevoegde onderwijsassistent of directeur voor de klas komt te staan. Dat zijn allemaal noodgrepen. Leraren staken niet omdat ze een grotere auto willen, ze willen het beste voor de kinderen.'

Basisschoolleerkrachten tijdens een eerdere staking in Den Haag. Beeld ANP
Basisschoolleerkrachten tijdens een eerdere staking in Den Haag.Beeld ANP

Lees hier het interview met de twee basisschoolleraren achter PO in Actie

'We leggen het werk neer totdat er geld is'
Basisschoolleerkrachten Thijs Roovers en Jan van de Ven kregen voor elkaar wat de vakbonden maar niet lukte: een landelijke staking voor meer loon en minder werkdruk. 'We gebruiken de techniek van de overrompeling.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden