Leerkrachten De Dreef vrijgepleit

Vijf leerkrachten van de Drentse basisschool De Dreef hebben recht op een schadevergoeding van in totaal 119 duizend euro. De onderwijzers werden in 1997 door ouders ervan beschuldigd hun kinderen seksueel te hebben misbruikt....

Van onze verslaggeefster Karin Sitalsing

In de zomer van 1997 kwam basisschool De Dreef in het nieuws toen bleek dat vijf oudere leerlingen ontucht hadden gepleegd met kleuters. De ontuchtplegers moesten van justitie een opstel en strafregels schrijven, omdat ze te jong waren voor vervolging. In oktober deden de ouders aangifte van misbruik door de leerkrachten. Dat deden ze na wekenlange, intensieve gesprekken met hun kinderen, destijds rond de vijf jaar oud.

De kinderen hadden een aantal leerkrachten met name genoemd, zo verklaarden de ouders. Eén ouder sprak bij de aangifte van 'Dutroux-achtige praktijken'. Zo zou er een geheime kelder onder de school zijn waarin de kinderen misbruikt werden, nadat zij eerst waren gedrogeerd. Rondom de school zouden stoffelijke resten liggen en in de kamer van de directeur hingen volgens de ouders camera's om het misbruik vast te leggen.

De politie nam de zaak hoog op, zeker gezien de eerdere zedenzaak. Er werd een speciaal team samengesteld van 32 man, onder wie twee officieren van justitie, tientallen rechercheurs en een psychologe van de Centrale Recherche Informatiedienst. Ook werden drie speurhonden ingezet om de vermeende misstanden op basisschool De Dreef aan het licht te brengen.

Speciale rechercheurs verhoorden de leerlingen in kindvriendelijke studio's en er werd gezocht naar lijken en geheime kelders . Het bureau computercriminaliteit onderzocht of er echt naaktfoto's stonden op de schoolcomputers. Het onderzoek leverde niets op. Geen lijken, geen naaktfoto's, geen kelders, geen camera's. De verklaringen van de kinderen bleken tegenstrijdig en inconsequent. 'Ze blijken nadrukkelijk te zijn gestuurd door de ouders, mogelijk onbewust', verklaarde justitie.

De zaak leidde tot veel commotie in de gemeenschap van Emmer-Erfscheidenveen . Het dorpsleven raakte ontwricht. Het grootste deel van de bevolking schaarde zich vierkant achter het schoolbestuur. Dorpelingen gingen de plaatselijke supermarkt mijden om elkaar maar niet te hoeven tegenkomen en er werden stenen door ruiten van woningen gegooid.

De acht beschuldigende ouderparen haalden hun kinderen van de school af. De politie was bang dat het tot gewelddadigheden zou komen en hield het dorp extra in de gaten. De toenmalige burgemeester Van der Velden schakelde het Instituut voor Psychotrauma in om ouders en schoolbestuur te begeleiden. Toen bekend werd dat het onderzoek niets had opgeleverd, liepen de reacties sterk uiteen. Sommige ouders waren opgelucht dat hun kinderen niets was overkomen. Anderen reageerden verontwaardigd dat er geen geloof was gehecht aan de beschuldigingen.

Of de ouders hun kinderen destijds bewust hebben 'gestuurd' om de leerkrachten te beschuldigen is niet bekend. Wel ging destijds het gerucht dat wraakzucht het motief was voor de aantijgingen. De ouders zouden niet tevreden zijn met de manier waarop de eerdere zedenzaak was afgewikkeld. Basisschool De Dreef heeft de geruchtmakende affaire overleefd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden