Leer moslim liever dat orgaandonatie wel mag

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil moslims een 'aparte positie' geven in het orgaandebat en ze derhalve uitsluiten van het ontvangen van organen....

Het op deze wijze benoemen van moslims, is misleidend en geeft niet werkelijk weer wat er aan de hand is in de samenleving. Het is namelijk in het algemeen een probleem donoren te vinden en te krijgen.

Het zou de minister sieren als hij het werkelijke probleem - onwetendheid, individualisme en egoïsme - onder ogen zou zien, in plaats van onverantwoorde uitspraken te doen die slechts polarisatie en haat in de hand werken. Het uitsluiten van alleen moslims van de orgaandonatie, riekt naar discriminatie.

Dat moslims van hun geloof geen organen zouden mogen afstaan, is pertinent onjuist. Het uitgangspunt van de minister: 'als je niet mag geven van je geloof, mag je ook niet ontvangen' is het uitgangspunt van de sharia (islamistische wetten, red.). Maar de islam verbiedt orgaandonatie niet, integendeel. De Europese Raad voor de fatwa heeft al eerder per decreet aangegeven dat het niet haram (verboden) is donor te zijn. Door ook aan te geven dat degene die een mensenleven redt, bijvoorbeeld door een orgaan af te staan, de hele mensheid als het ware tot leven brengt, blijkt dat orgaandonatie wordt gestimuleerd. De islam stelt wel voorwaarden: er mag niet worden gehandeld in organen en de gezondheid van de donor mag niet in gevaar worden gebracht.

Het is opmerkelijk dat de overheid over onjuiste informatie beschikt ondanks diverse adviesorganen die zij subsidieert. Een goed geïnformeerde minister zou uitspraken die niet bijdragen aan een oplossing en juist de kloof tussen burgers vergroot, vermijden. Helaas is dit de zoveelste keer dat een minister uitspraken doet die aantonen dat hij niet goed is geïnformeerd danwel over volledige informatie beschikt over het islamitische standpunt.

In de praktijk weten veel burgers, en moslims mogelijk vaker, niet goed hoe het donorschap werkt en geven zich daarom niet op als donor. De minister zou er goed aan doen samen met de islamitische organisaties een voorlichtingscampagne op te zetten. Ook de islamitische gemeenschap heeft de verantwoordelijkheid het donorschap uit de taboesfeer te halen. In moskeeën kan orgaandonatie bijvoorbeeld bespreekbaar worden gemaakt binnen de moslimgemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden