Leenstra wint NK en droomt van Elfstedentocht

Sprintster Marrit Leenstra zou het WK afzeggen voor de Elfstedentocht, zei de Friezin na haar titelwinst.

HEERENVEEN - Het onvermijdelijke E-woord viel, zelfs na de overwinning van een geboren sprintster in de strijd om het Nederlands allroundkampioenschap. Toen Marrit Leenstra haar tweede nationale meerkamptitel incasseerde, sprak zij, de vrouw van de korte afstanden, zonder mankeren over de ultralange afstand van de Elfstedentocht.

Tweehonderd kilometer over natuurijs, dat zou zelfs zij, de jonge vrouw van het indoorijs, aandurven. Als het erop zou aankomen, zou Leenstra zelfs voor die in Friesland en wijde omgeving heilig verklaarde Elfsteden het WK allround van Moskou over twee weken afzeggen. Haar argumentatie: 'Een WK is er elk jaar. De Elfstedentocht komt misschien nooit weer.'

Ze is als Friezin met de E-koorts behept. Ze woont een kattensprong van het parkoers, aan de Wikeler Hop, bij haar dorpje Wijckel. Het peloton komt van Sloten en gaat over het Slotermeer naar de Luts. Als 7-jarig kind keek kleine Marrit in 1997 naar de passerende schaatsers. Haar ouders waren druk met het bevoorraden van een meerijdende oom. 'Ik heb in Balk en in Sloten gekeken.'

Of ze het indrukwekkend vond, of spannend? Ze zei zondag die staat van opwinding niet meer te kunnen terughalen. Te jong was ze. 'Maar ik stond wel tussen allemaal mensen die heel enthousiast waren.'

Sprinten is mooi, de 1000 en 1500 meter zijn haar het liefst en de allround doet ze er graag bij, maar Leenstra begrijpt dat er in Nederland één schaatswedstrijd alle anderen te boven gaat: de Elfstedentocht. 'Die is mooier dan alle andere wedstrijden.'

Want ga maar na, zelfs zij is erdoor gegrepen. 'Ik rijd nooit op natuurijs. Ik rijd nooit marathons. Ik houd niet van schaatsen in het peloton. Maar de Elfstedentocht is zo bijzonder. Als die kans er komt, dan moet je die grijpen.'

Ze sprak in Thialf al die aardige zinnen over de Elfstedentocht zonder er overigens echt over nagedacht te hebben, zo gaf Leenstra zonder moeite toe. Ze flapte er in haar enthousiasme over naderende, mooie ijsdagen in de eigen provincie van alles uit. 'De WK allround, daar kijkt toch niemand naar als de Elfstedentocht wordt gehouden', was een mooie.

Het was allemaal begrijpelijk op een schaatsdag die vooral buiten Thialf vele blijvende herinneringen achterliet. In het ijspaleis van Friesland werd overigens zeer behoorlijk geschaatst, met de ijsvlinder Leenstra net als vorig jaar als kampioene.

Op de erelijst van de NK staat zij nu op gelijke hoogte met Alie Boorsma, bijnaam Disco-Alie. Die werd in 1981 en 1982 Nederlands kampioen en haalde één keer brons (1983). Dat rijtje staat ook achter de naam van de 22-jarige Leenstra, behaald in 2012, 2011 en 2010 (brons).

Leenstra werd in Heerenveen Nederlands kampioen bij afwezigheid van Ireen Wüst. Dat is niet ongebruikelijk. Wüst, de wereldkampioen allround en Nederlands kampioen in 2007, '08 en '09, reed in 2010 en 2011 ook al niet mee, wegens toen conflicterende belangen.

Vorig jaar reed Wüst het NK sprint, om zich ook voor de WK sprint te kunnen plaatsen. Het jaar ervoor was de NK allround direct na de Spelen en voorafgaand aan de WK afstanden gepland. Dat was voor de olympisch kampioen op 1500 meter het moment om rust te nemen. Elma de Vries, een bijna verdwenen naam uit het langebaanschaatsen, werd in die olympische winter Nederlands kampioen over de vier klassieke afstanden (500, 1500 meter, 3 en 5 kilometer).

Leenstra is ook een wat verdwaalde kampioen. Haar 500 en 1500 meter zijn van excellent niveau, maar de langere afstanden doen pijn. Dat ze zich goed voelde, zo kort na terugkeer van de WK sprint in Canada, had zij op zaterdagmiddag al vastgesteld. Op de 3 kilometer ging veel automatisch. Geen rondje deed echt pijn.

Een dag later, na de gewonnen 1500 meter, deden de benen op de 5 kilometer wel zeer. Elke 5 kilometer doet haar zeer, gaf Leenstra toe. Ze is nu eenmaal niet behept met stayerkwaliteiten. Zolang ze haar natuurlijke schaatsvermogen kan aanspreken, zonder dat de beenspieren verzuren, kan ze lang mee met de besten, maar op de slotafstand komt ze tekort om zich met de allerbesten, Sablikova, Wüst, Pechstein en Nesbitt, te meten.

In Moskou , bij de WK allround van 18 en 19 februari, zal dat niet anders zijn. Als Leenstra daar komt. Een Elfstedentocht in haar eigen provincie gaat immers boven alles.

Outsider Bloemen pakt allroundtitel in bijwedstrijd

Het Nederlands kampioenschap allround is bij de mannen tegenwoordig een bijwedstrijd. Wouter Olde Heuvel werd de laatste twee jaar nationaal kampioen, bij afwezigheid van viervoudig grootmeester Sven Kramer. Dit weekeinde ontbraken Kramer, Olde Heuvel en zelfs de nummer twee van de EK, Jan Blokhuijsen, en ging de winst naar outsider Ted-Jan Bloemen.

De 25-jarige schaatser uit Gouda versloeg de favoriet geachte Koen Verweij en de routinier Ben Jongejan. Bloemen maakte iets goed van zijn optreden bij de Europese titelstrijd van begin januari in Boedapest, waar hij met een verknalde 1500 meter zijn hele klassement naar de filistijnen hielp. De negende plaats werd in Hongarije als zwaar ondermaats afgedaan.

Bloemen was uitgelaten in Thialf. Als een ode aan vele vriendinnen - geen namen - maakte hij na zijn overwinning een buikschuiver à la Pierre van Hooijdonk. Daarna mocht hij, met lauwerkrans, de ereronde schaatsen met zijn collega-kampioene Marrit Leenstra.

Het voelde bepaald ongewoon voor Bloemen, die niet aan winnen gewend is. De laatste keer dat hij een titel won, was 'misschien een keer bij een NK jeugdmarathon'. Zo werd het gewonnen NK allround voor Bloemen 'de mooiste schaatsdag uit zijn leven', gaf hij grif toe.

Hij was ook de eerste gewestelijke rijder die de eer van het nationaal kampioenschap achter de naam schreef. De Nederlandse titel is vrijwel altijd voor gearriveerde schaatsers. Op de erelijst staan namen als Henk van de Grift, Ard Schenk, Kees Verkerk, Hilbert van der Duim. Hein Vergeer, Leo Visser, Falko Zandstra, Ids Postma, Rintje Ritsma, Jochem Uytdehaage, Gianni Romme en Sven Kramer. Zij werden allen ook wereldkampioen allround.

Voor Bloemen is deelnemen aan de WK, over twee weken in Moskou, al een heel nummer. Hij veroverde het derde Nederlandse ticket voor dat toernooi, Verweij het vierde. De eerste twee deelnemingsbewijzen waren na Boedapest al in handen van Kramer en Blokhuijsen die daarop kozen voor een extra trainingskamp in Inzell en de NK meden.

Bloemen noemde deelname aan Moskou 'in principe' zijn volgende opgave. Verweij hield een grotere slag om de arm. Als de Elfstedentocht een dezer dagen komt, reist hij naar de hoofdstad van Friesland, niet die van Rusland. De coach van zijn ploeg Hart, Jan van Veen, zou daar alle begrip voor hebben.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden