Leegstand in bejaardentehuizen

Tienduizenden ouderen en gehandicapten zullen de komende jaren noodgedwongen verblijven in ongeschikte woningen omdat er geen andere beschikbaar zijn. Ondertussen neemt de leegstand in verzorgingstehuizen en gehandicapteninstellingen snel toe.

DEN HAAG - Waar ouderen vroeger op hun 65ste naar het bejaardentehuis gingen, is de trend al jaren dat zij zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat lukt mede dankzij hulp van familie, thuishulp en aanpassingen in huis. Het aantal plaatsen in verzorgingstehuizen neemt gelijktijdig flink af.

Sinds vorig jaar wordt die ontwikkeling versterkt door de strengere toelatingseisen die gelden om in een zorginstelling te mogen wonen. Die eisen zullen de komende vijf jaren verder worden aangescherpt.

Het kabinet hoopt zo de kosten voor de ouderen- en gehandicaptenzorg terug te dringen. Per jaar zullen 10 duizend ouderen, 1.300 gehandicapten en 800 psychiatrisch patiënten die vroeger wel voor een tehuis in aanmerking kwamen, zelfstandig moeten blijven wonen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur donderdag presenteerde. De raad heeft becijferd dat de komende vijf jaar tienduizenden kamers in zorginstellingen leeg komen te staan.

Buiten de muren van de zorginstellingen ontstaat juist een tekort van 40- tot 80 duizend woningen voor ouderen en gehandicapten die zelfstandig willen blijven wonen. Dan gaat het om gelijkvloerse woningen die moeten worden gebouwd, om flats waar gelijkgestemde ouderen elkaar kunnen helpen en waar zorg dicht in de buurt is. Maar ook om eigen woningen die met relatief simpele aanpassingen wel geschikt zouden zijn voor ouderen of gehandicapten.

De afgelopen jaren zijn er op veel plekken nieuwe huizen bijgekomen waar deze doelgroepen tevreden en relatief goedkoop zelfstandig wonen, constateren de onderzoekers. Ze vinden dan ook dat de inzet van het kabinet goed is.

Wel hebben de onderzoekers kritiek op de snelheid waarmee zorginstellingen, gemeenten en woningcorporaties moeten zorgen voor nieuwe woningen. Helemaal omdat diezelfde instellingen flink moeten bezuinigen en dus grote bouwplannen liever uit de weg gaan. 'Daardoor dreigt het kind met het badwater te worden weggegooid', zegt Annemieke Nijhof van de Raad voor de Leefomgeving. 'Er verdwijnen nu bijvoorbeeld tehuizen op plaatsen waarvan je op basis van de demografie kunt zien dat die in de nabije toekomst bitter hard nodig zijn.'

In een reactie lieten minister Stef Blok voor Wonen en staatssecretaris Marin van Rijn van Volksgezondheid weten dat uit het rapport blijkt dat zij op de goede weg zijn. Dat de raad ook aanbeveelt om instellingen soms meer tijd en geld te geven, werd door hen niet herhaald. 'Dat lees ik niet in het rapport', zei Blok.

'Dan hebben ze het toch niet helemaal goed begrepen', aldus Nijhof. 'De ontwikkeling naar meer zelfstandig wonen is zeker positief. Maar nu worden er vaak overhaaste beslissingen genomen die niet goed zijn voor ouderen en gehandicapten.'

PAGINA 6 Traplift als reddende engel of toch liever naar het bejaardentehuis?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden