Leegstand dreigt in digitale winkelstraat

Begint de consument eindelijk een beetje te wennen aan winkelen op internet, komt hij in cyberspace steeds meer voor een dichte deur te staan....

Van onze verslaggever

Het faillissement van het Alkmaarse internetbedrijf volgt amper twee maanden na de teloorgang van een andere pionier in het webshoppen, Hot-Orange. De toekomst van een derde virtuele warenhuis, Shop.nl, hangt al maanden aan een zijden draadje. Ook groothandel Makro sloot zijn elektronische loket.

Dat het stiller wordt in de digitale winkelstraat ligt niet aan de consument. De e-tailers bezweren dat ze over belangstelling niet te klagen hebben - op de Makro na. Winst is nog niet in alle gevallen in zicht, maar de omzetten stijgen gestaag. De directeur van DeWinkel.nl zei deze zomer enkele miljoenen per jaar te verdienen met de verkoop van televisies en wasmachines op internet.

Die hoopvolle geluiden hebben aandeelhouders en investeerders niet kunnen overtuigen. Hun weigering om verder geld in de projecten te steken leidt ertoe dat het winkelaanbod op internet zienderogen uitgedund raakt.

Op zijn gesloten website meldt DeWinkel.nl dat 'een van de aandeelhouders zijn afspraken niet is nagekomen'. 'Het wegvallen van een van de nieuwe investeerders' werd bij Hot-Orange genoemd als reden voor zijn faillissement. Shop.nl wankelt sinds verzekeraar Achmea de stekker uit zijn internetdochter Scaramea trok.

Wie de boosdoeners bij DeWinkel.nl zijn is onbekend. De directie noch de bewindvoerder zijn voor commentaar bereikbaar. De aandelen waren in handen van oprichter R. Bredewold, van informele investeerders en sinds begin dit jaar van SBS Broadcasting.

De moeder van SBS 6, Net 5 en V 8 legde 8 miljoen gulden neer voor een belang van bijna 20 procent. Op SBSNet.nl kon dinsdag nog wél online worden gewinkeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden