Leegloop

Lieve help, nou dat weer: het land loopt leeg! Wel 118 duizend mensen besloten vorig jaar het land te verlaten, zo onthulde het CBS vorige week. Dat zijn er enkele duizenden meer dan het jaar ervoor, en liefst tweemaal zoveel als tijdens de emigratiegolf van de jaren vijftig.


Alle reden dus om de landverlaters aan een exitpoll te onderwerpen, vindt de PVV: waarom gaan al die brave lieden weg? Want als het zo doorgaat, houden we hier straks alleen maar Polen en moslims over, zoals PVV-kamerlid Sietse Fritsma het verwoordde. De slechten komen, de goeien gaan, zeg maar.


Jammer alleen dat Fritsma nog goed zal moeten zoeken om de Henken en Ingrids voor zijn exitgesprek te vinden. De meeste emigranten heten namelijk Mohammed en Fatima. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat zo'n 55 procent van de emigranten bestaat uit allochtonen op leeftijd, die teruggaan naar hun land van geboorte. Nog eens een procent of 15 bestaat uit tweedegeneratie-allochtonen, op weg naar het land van hun ouders.


Goed, maar dan zit je nog altijd met zo'n 35 duizend volbloed Hollanders die het hier blijkbaar he-le-maal hebben gehad. Toch? Ach welnee. Een recente CBS-studie wees uit dat de helft na enkele jaren alweer terug is.


Het zijn dan ook overwegend nep-emigranten, mensen die een tijd in het buitenland gaan studeren of werken en die daardoor toevallig onder de noemer 'emigrant' vallen. Wat je overhoudt, zijn mensen die om hun geld vlak over de grens gaan wonen en gepensioneerden, op weg naar de zon.


Dat geeft, na wat gereken, toch een grappig beeld van die exodus waarover de PVV zich zo opwindt. Het aantal autochtone Nederlanders dat het land zomaar de rug toekeert, is nog geen tiende van wat het ooit was. Het worden er bovendien steeds minder. Blijkbaar hebben autochtonen het in ons land reuze naar hun zin, meer dan ooit tevoren.


Hoe cijfers en onderzoeksgegevens toch verloren kunnen gaan in het onheilsgehuil der politici. Ik zou haast in de verleiding komen om dit land van onruststokers te verruilen voor rustiger oorden.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden