Leegloop partijbestuur Ukip door relatie partijleider met 'racistische' vriendin

Normaal gesproken stapt een politiek leider op wanneer zijn positie onhoudbaar is geworden. De Britse Ukip is geen normale partij: daar stapte maandag zo ongeveer de hele partij op uit onvrede met de koppige voorman Henry Bolton.

Patrick van IJzendoorn
Ukip-leider Henry Bolton met Jo Marney. Beeld Tanya Gold
Ukip-leider Henry Bolton met Jo Marney.Beeld Tanya Gold

Nadat twaalf prominente partijleiders waren vertrokken, vroeg een van hen, Suzanne Evans, zich af of Bolton - een gewezen Liberaal-democraat - zich soms bij de eurosceptische partij heeft aangesloten om deze te ontwrichten.

In juni was de 54-jarige ex-legerofficier aangetreden als leider van een partij die na het Brexit-referendum op zoek is naar bestaansrecht. Het houden van leiderschapsverkiezingen is, afgezien van een enkele vechtpartij, vooralsnog het enige dat de Ukip gaande houdt. Bolton is de zesde leider in zestien maanden. Twee van de zes heetten Nigel Farage, de man die de partij groot gemaakt heeft en door zijn wispelturigheid de Frank Sinatra van de Britse politiek werd.

Aan kleurrijke figuren heeft de Ukip nooit een gebrek gehad. Ook Bolton, ondanks zijn wat saaie voorkomen en manier van spreken, bleek een verhaal op zich te zijn. Begin dit jaar werd bekend dat hij zijn Russische vrouw (eerder was hij met een Deense) had verlaten voor de dertig jaar jongere Jo Marney, fotomodel en actief partijlid. Het probleem was dat deze blondine racistisch bleek te zijn, getuige enkele nare tweets over prins Harry's verloofde Meghan Markle.

De partij schorste haar en zette Bolton onder druk om de relatie te beëindigen. Hij beweerde dat te hebben gedaan - en daarmee afscheid te hebben genomen van 'de gelukkigste weken uit mijn leven' - maar journalisten ontdekten dat ze elkaar bleven ontmoeten.

Vrijdag stapte europarlementariër Jonathan Arnott uit de partij, drie dagen later volgde een leegloop. Bolton bleef doodgemoedereerd aan en beloofde op zijn trumpiaans 'het moeras droog te leggen'.

Daarbij kreeg hij maandagavond steun van Farage. Tijdens een radio-interview met Bolton zei hij de vereenzaamde leider te steunen. Beiden koesteren een afkeer van het partijbestuur, dat maandag het vertrouwen in de leider opzegde.

Op de vraag hoe hij met de problemen omgaat, zei Bolton: 'Het gaat redelijk. Af en toe een whisky helpt. In bepaalde opzichten beleef ik veel plezier.' Hij bekende Marney nog steeds te zien. 'Maar niet op een romantische manier.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden