Leegloop kinderopvang houdt aan

De kinderopvang heeft het ook het eerste kwartaal van dit jaar ernstig te verduren. Door de oplopende werkloosheid en de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag loopt de vraag gemiddeld met bijna 10 procent terug. Een op de zes ondernemers heeft te maken met een daling van ruim 20 procent.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit een enquête van de Brancheorganisatie Kinderopvang onder ruim vijfhonderd ondernemers. In 2012 was er al een afname van 15 procent en verdwenen er 8.000 van de 80.000 banen in de kinderopvang. 'In 2013 zullen naar verwachting nog meer mensen hun baan verliezen. We zien nu bijna wekelijks een bedrijf failliet gaan', zegt Fleur Imming van de brancheorganisatie. 'Tot nu toe hebben sinds januari 2012 bijna honderd bedrijven hun deuren moeten sluiten.'


De malaise in de kinderopvang heeft volgens Imming twee belangrijke oorzaken. 'Enerzijds raken veel ouders hun baan kwijt, waardoor ze zelf op de kinderen kunnen passen. Aan de andere kant is kinderopvang voor veel ouders te duur geworden, omdat de overheid bezuinigt op de kinderopvangtoeslag.' Het gebruik van kinderopvang daalt het sterkst bij gezinnen met lagere inkomens.


De brancheorganisatie probeert de politiek er al langere tijd toe te bewegen de bezuinigingen op de kinderopvang terug te draaien. 'De bezuinigingen zijn niet meer nodig, de taakstelling is al behaald. Bij de berekeningen van de begroting is namelijk uitgegaan van groei. Er is echter geen sprake meer van groei, integendeel, we hebben te maken met krimp', verklaart Imming.


Het ministerie wil niet vooruitlopen op de cijfers over 2013, maar rapporteert hierover in de Voorjaarsnota. Regeringspartij VVD sluit zich hierbij aan. Maar oppositiepartijen CDA en GroenLinks willen actie. 'Deze cijfers bevestigen waar we in het najaar al voor waarschuwden', zegt CDA-Kamerlid Pieter Heerma. 'Als de economie straks aantrekt en er weer meer mensen aan het werk kunnen, moeten er niet plotseling lange wachtlijsten in de kinderopvang zijn. Dat zou een rem op het herstel betekenen.' Vanmiddag zal de oppositie er tijdens een debat opnieuw op aandringen de bezuinigingen op de kinderopvang terug te draaien.


'Het is de vraag of de ernst van de situatie doordringt tot minister Asscher. Ik hoop dat hij inziet dat hij snel moet ingrijpen om onherstelbare schade te voorkomen', zegt ook Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. 'Waar kinderopvang verdwijnt, krijg je het niet zomaar terug. Er is al twee jaar geld over. Dat zou het kabinet moeten investeren in de sector.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden