Leeftijdsgrens voor prostitutie omhoog

den haag De minimumleeftijd voor legale prostituees gaat naar 21 jaar. Minister Hirsch Ballin (CDA) van Justitie herziet zijn eerdere keuze voor een leeftijdsgrens van 18 jaar, omdat oudere dames beter een weloverwogen beslissing over het vak kunnen nemen, weerbaarder zijn en vaker een opleiding hebben afgerond....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Dat schrijft Hirsch Ballin in een brief aan de Tweede Kamer. Het risico dat prostituees tussen de 18 en 21 jaar in de illegaliteit belanden – het argument voor een lagere leeftijdsgrens – wil de minister bestrijden met ‘krachtige controles’. Zowel illegale prostituees als klanten en exploitanten worden strafbaar. De boete voor een hoer zonder vergunning kan oplopen tot 380 euro, de klant riskeert een geldstraf van maximaal 7.600 euro of gaat voor maximaal zes maanden de gevangenis in.

De verhoging van de minimumleeftijd is een wijziging op het wetsvoorstel dat al bij de Kamer ligt over het reguleren van prostitutie en seksbedrijven. Gemeenten moeten in het vervolg met iedere prostituee een inhoudelijk gesprek voeren bij hun registratie of verlenging daarvan. Daarbij worden de risico’s van het vak besproken, gezondheidszorg en hulpverlening, sociale zekerheid, verzekeringen en mogelijkheden om eruit te stappen.

Omdat de gesprekken de nodige deskundigheid van ambtenaren vragen, wordt registratie alleen mogelijk in de 25 of 35 grootste gemeenten van Nederland. Geregistreerde prostituees krijgen een pasje met hun pasfoto en registratienummer, maar zonder naam. Om de anonimiteit en privacy te waarborgen, krijgen alleen de politie en een beperkt aantal toezichtambtenaren toegang tot het landelijke bestand. Het register wordt ook niet gekoppeld aan andere ICT-systemen, zoals dat van de Belastingdienst. Gemeenten bepalen via de vergunningen waar en hoeveel bordelen of seksbedrijven er komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden