Leeftijdsgrens voor ivf met donoreicel wordt verruimd naar 50

Vrouwen tot vijftig jaar komen straks in aanmerking voor een ivf-behandeling met een donoreicel of een eicel die voor hun 43ste is geoogst. Op dit moment ligt de leeftijdsgrens bij 45 jaar. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) steunt het advies hierover van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), schrijft ze woensdag aan de Tweede Kamer.

null Beeld anp
Beeld anp

Het standpunt van de NVOG 'vergroot de keuzemogelijkheden voor vrouwen en stellen om hun kinderwens toch in vervulling te zien gaan', aldus de minister. Hierdoor wordt de kans verkleind dat iemand voor een dergelijke behandeling naar het buitenland moet. Aan de vergoeding verandert niets. Vrouwen tot en met de leeftijd van 43 jaar krijgen de ivf-behandeling vergoed.

De NVOG zegt dat de kans op zwangerschap bij de wensmoeder nauwelijks leeftijdsafhankelijk is wanneer donoreicellen worden gebruikt. De gezondheidsrisico's van zwangerschap op hogere leeftijd zijn wel groter, maar volgens de NVOG kan de leeftijdgrens zonder 'onverantwoorde gezondheidsrisico's' opgeschoven worden.

De grens, daterend uit 1997, maakte Nederland een van de conservatiefste landen ter wereld. Terugplaatsingen met donoreicellen of eigen ingevroren eicellen bij oudere vrouwen verlopen al jaren succesvol in het buitenland. Al in 2006 drongen gynaecologen al aan op wetsherziening, maar het kabinet-Balkenende wilde er niet aan. Ook toen het in 2011 wettelijk mogelijk werd eicellen in te vriezen zonder medische indicatie, werd aan de leeftijdsgrens niet getornd.

Lees ook: Gynaecologen vinden dat de leefstijdgrens omhoog kan

De risico's van zwangerschap op latere leeftijd vallen erg mee, mits er goed wordt gescreend en de begeleiding adequaat is. Juist dit is in het buitenland vaak minder'.

In april 2014 verzocht minister Schippers de NVOG om 'de medische richtlijn nog eens goed te bekijken in het licht van de medische ontwikkelingen van de laatste jaren'. Daar bleek het verzoek te zijn blijven liggen, totdat de Volkskrant ernaar informeerde. Daarna heeft de NVOG alsnog een onderzoek ingesteld of de leeftijd voor vruchtbaarheidsbehandelingen bij vrouwen omhoog kon.

Vorig jaar werden in Nederland 4765 ivf-baby's geboren, een recordaantal.

Moet de ivf-leeftijd omhoog?

Een van de obstakels voor het doorbreken van het glazen plafond is de kinderwens. De kwestie van Peter de Waard (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden