Leeftijdsgrens seks met kind mogelijk 14 jaar

Het kabinet overweegt de leeftijdsgrens voor seks met minderjarigen op te trekken van twaalf naar veertien jaar. Meerderjarigen worden nu onder bepaalde omstandigheden niet vervolgd voor seks met een kind tussen de twaalf en zestien jaar....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het kabinet heeft op een vraag van oppositiepartij CDA schriftelijk geantwoord dat er 'vraagtekens geplaatst kunnen worden bij de wel zeer jonge leeftijd van twaalf jaar'. Een volwassene kan nu alleen worden vervolgd als de ouders, de Raad voor de Kinderbescherming of het kind zelf een klacht indienen. Justitie mag alleen op eigen initiatief tot vervolging overgaan als het kind jonger is dan twaalf. Seks die gepaard gaat met bedreiging of geweld, is altijd strafbaar.

Premier Kok zei vrijdag na de ministerraad dat wijziging van de wet nodig is 'in het licht van maatschappelijke ontwikkelingen'. De zaak-Dutroux in België is de jongste affaire in een reeks, waardoor het maatschappelijke debat over misbruik van kinderen is opgelaaid.

Minister Sorgdrager van Justitie onderzoekt of de eis om een klacht in te dienen mogelijke vervolging van bepaalde gevallen van misbruik van kinderen in de weg staat. Dat kan het geval zijn bij kinderprostitutie. Niet altijd is het kind of een wettelijke vertegenwoordiger in staat een klacht in te dienen, wat ertoe kan leiden dat de dader niet kan worden vervolgd.

De Tweede Kamer heeft vorig jaar de problemen rond de klachtvereiste aan de orde gesteld. Onlangs kwam de kwestie ook ter sprake naar aanleiding van het wereldcongres in Stockholm over de seksuele exploitatie van kinderen. Sorgdrager bereidt een brief aan de Kamer voor waarin zij zal ingaan op de toenemende bezwaren tegen de huidige wetgeving.

Ze wacht met het indienen van een wetswijziging tot een andere zedenwet door het parlement is behandeld. Het betreft de opheffing van het bordeelverbod, waarover de Raad van State zich nu buigt. Het CDA-kamerlid Soutendijk is blij met het voornemen de leeftijdsgrens te verhogen. Soutendijk: 'Ik vraag me zelfs af of instandhouding van de klachtvereiste voor de groep veertien- tot zestienjarigen wel verstandig is.' Wat haar betreft mag zelfs alle seksuele omgang met jongeren onder de zestien weer worden verboden.

Daarmee zou de situatie van voor 1991 terugkeren. In dat jaar kwam de huidige wet tot stand, na meer dan tien jaar debat in en buiten het parlement. Een eerder wetsvoorstel, gebaseerd op een advies van de commissie-Melai, sneuvelde tijdens het eerste kabinet-Lubbers. Het voorstel ging uit van het volledig vrijlaten van seksueel contact tussen volwassenen en kinderen vanaf twaalf jaar. Het voorstel werd ingetrokken na hevige kritiek in binnen- en buitenland.

Minister Hirsch Ballin presenteerde in 1991 een nieuw wetsvoorstel, waarin de klachtvereiste was opgenomen. Vervolging van volwassenen na seksueel contact met jongeren onder de zestien bleef daardoor mogelijk, waarmee het voorstel acceptabel werd voor de christen-democraten. Het toenmalige VVD-kamerlid L. Rempt herinnert zich de behandeling in de Tweede Kamer als 'moeizaam en ingewikkeld', waarbij zelfs met de wetboeken in de hand aan de interruptiemicrofoon werd gedebatteerd.

Zij waarschuwt voor overhaaste conclusies. 'We moeten wel oppassen dat we niet door de mode van vandaag worden meegesleept', aldus Rempt. Veel van de commotie over seks met minderjarigen, zoals nu in België, betreft zaken die niet onder deze zedenwet vallen. Het zijn vaak pure geweldsmisdrijven die met het strafrecht eenvoudig zijn aan te pakken. Rempt: 'De vraag is gerechtvaardigd of er de laatste tijd in Nederland veel zaken zijn geweest waarbij jongeren tussen de twaalf en zestien te grazen zijn genomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden