Leeftijd is geen maatstaf voor politieke bekwaamheid

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 8 maart.

Europa's jongste minister van Buitenlandse Zaken, de Oostenrijker Sebastian Kurz, is pas 29 jaar.Beeld epa

Brief van de dag: Schaam u diep

Dat in de Europese Unie van 2016 humanitaire noodhulp nodig zou zijn voor een lidstaat: wie had dat verwacht? (Ten eerste, 5 maart) Het is pijnlijk en teleurstellend om te zien hoe Griekenland aan zijn lot wordt overgelaten nu de Balkanroute, onder leiding van Oostenrijk, op slot is gezet. De blokkade waar duizenden vluchtelingen op de Grieks-Macedonische grens op stuiten, zorgt voor opstoppingen van vluchtelingen in het straatarme Griekenland, waar hun een inhumaan leven staat te wachten door een tekort aan bed, bad en brood.

En West-Europa? Dat is stiekem zeer tevreden en zonder zich te generen trots op de ontstane situatie. Minister-president en huidig EU-voorzitter Mark 'voor het voorjaar is de vluchtelingenstroom ingedampt' Rutte heeft een kopzorg minder. Een paar honderd miljoen en wat veldbedden willen we wel sturen, zolang we hier in het Westen maar niet geconfronteerd worden met hulpbehoevenden. De westerse leiders lijken weinig haast te maken om de ontstane situatie op te lossen. Schengen is gered, maar de kolonie Griekenland raakt verder verzeild in de problemen. Schaam u diep.

Chiem Balduk (19), student internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, Utrecht

Op kruistocht

Samsom verklaart de oorlog aan de belastingconstructies waarmee multinationals zich 'rijk manipuleren' (Ten eerste, 7 maart). Lovenswaardig initiatief natuurlijk om hier eens grondig naar te kijken. Ik adviseer hem om, als hij toch op kruistocht gaat, meteen de nationale Innovatiebox eens onder de loep te nemen.

Die houdt in dat bedrijven, gewone Nederlandse bedrijven, die hier hun producten met innovatiesubsidie hebben ontwikkeld (budget voor 2016 bedraagt 1,1 miljard), vervolgens op die omzet slechts 5 procent in plaats van 25 procent vennootschapsbelasting betalen.

Hoe vrijgevig kunnen we zijn in dit blijkbaar rijke land!

Pep Degens, Parsival

Koeienrusthuis

Naar aanleiding van de publicatie Koe Boukje heeft al 200 duizend kilogram melk afgeleverd (Ten eerste, 4 maart), heeft Koe Boukje naar mijn mening straks een plekje verdiend in het Koeienrusthuis Stichting de Leemweg in Zandhuizen.

Annie Vedders-Rohaan, Markelo

Een heuse gotspe

Met interesse begon ik aan het interview door Wilma de Rek met Carel van Schaik en Kai Michel, auteurs van Het Oerboek van de Mens (Sir Edmund, 5 maart). Echter, ik las bijna alleen maar overbekende zaken waarover tientallen wetenschappers zich reeds hebben uitgelaten: over de godsdienst als reactie op de agrarisering, over de agrarisering als lotsverslechtering van mensen waarbij er toch geen weg terug was, en zo veel meer. De grootste gotspe werd bewaard tot het eind: 'Waarom is niemand eerder op dat idee gekomen?', vraagt de interviewster. Het antwoord: 'Het kan toch niet zo zijn dat wij de eersten zijn? Maar ik geloof dat het echt zo is.' Heren, lees de werken van Johan Goudsblom, Yuval Harari en vele anderen en ga u schamen!

Pieter Spierenburg, emeritus hoogleraar Erasmus Universiteit, programmaleider NIOD

Brutaaltje

Waarom moest het portret van de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz ('Weens brutaaltje trotseert Merkel', Ten eerste ,7 maart) geschetst worden met denigrerend taalgebruik? Het is ongepast om iemand met een dergelijke functie 'ventje' te noemen omdat hij jonger is dan de gemiddelde politicus. Daarnaast heeft brutaliteit niets te maken met hoe jong hij eruit ziet. Leeftijd is wellicht van belang als het gaat om representativiteit van de volksvertegenwoordiging, maar het is zeker geen maatstaf voor iemands (politieke) bekwaamheid.

Esther van Ginneken, Liverpool

Poëzie

Lucebert is onsterfelijk door: 'Alles van waarde is weerloos'. Campert schrijft in Sir Edmund van 5 maart de zin: 'Tegen het kruit is geen poëzie gewassen'. Die zin brengt ook Campert voor mij eeuwige roem.

Hans van de Wijdeven, Uden

Schoonrijden

Als oud-schoonrijder op het ijs deed het mij erg goed dat Art Schenk deze prachtige sport weer wil promoten (Sport, 5 maart). Met 82 ben ik er nu te oud en te labiel voor, maar ik hoop dat deze sport weer terugkomt en degenen die het nog beoefenen stimuleert om door te gaan en er reclame voor te maken. Geef verder op de ijsbanen ruim baan aan schoonrijders.

Gerard de Kok, Helden

God, oorzaak of gevolg?

Gedragsbioloog Carel van Schaik heeft het Oude Testament onderzocht (Sir Edmund, 5 maart) en constateert dat het Joodse volk was overgegaan tot landbouw. Hun leiders wilden het volk bij elkaar houden en ontwikkelden een religieus pakket van wetten, regels en godsbeeld ('een straffende God'). Hij meent hiermee een sluitende verklaring te geven voor het ontstaan van de Bijbel en van God: 'God heeft zijn imposante carrière geheel en al te danken aan de uitvinding van de landbouw.'

Nu is het Oude Testament inderdaad vervuld van landbouw: vruchtbare grond, aren lezen, schotels met linzen, wijngaarden, schapen hoeden enzovoorts. De verhalen daarover zijn bekend bij mensen met enige bijbelkennis. Van Schaik komt daarover met weinig nieuwe dingen. De joodse wetten en regels gaan immers over het dagelijks leven van mensen en weerspiegelen hun leven als landbouwers. Dit verklaart de samenhang tussen landbouw en religie. Maar de conclusie dat de landbouw die religie geheel en al veroorzaakt: daarvoor moet je toch met argumenten komen en die ontbreken bij Van Schaik.

Annelies de Vries, Wageningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden