Leefstijl Nederlander legt weer groter beslag op aarde

Als iedereen in de wereld net zoveel zou consumeren als de gemiddelde Nederlander in 2008, zou er drieënhalve aarde nodig zijn om dit mogelijk te maken. Dat blijkt uit het tweejaarlijks verschijnende Living Planet Report dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag publiceert.

Winkelend publiek in de Kalverstraat, Amsterdam.Beeld ANP

Nederland staat op de negende plaats van landen die de aarde het meest uitwonen. Twee jaar geleden stond Nederland nog op de elfde plek.

Overconsumptie
De overconsumptie van Nederlanders wordt uitgedrukt in de zogenoemde ecologische voetafdruk. Dat getal geeft weer hoeveel grond een bepaalde bevolkingsgroep nodig heeft om zijn consumptiepatroon te kunnen volhouden en zijn geproduceerde afval te verwerken. De drie landen die het zwaarst beslag legden op de aarde waren Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

De ecologische voetafdruk van Nederland bedroeg in 2008 6,34 mondiale hectare. De aarde kan maximaal 1,8 hectare per persoon aan. In de vorige editie van Living Planet, uit 2010, scoorde Nederland iets minder slecht, met 6,2 mondiale hectare. Nederlanders hebben ruim zes keer zoveel grond nodig als in het land aanwezig is. Dat leidt er mede toe dat Nederland sterk afhankelijk is van import uit andere landen.

Hier staat de samenvatting van het rapport van het Wereld Natuur Fonds, Living Planet 2012.
Hier is het complete rapport te downloaden.

Soortenrijkdom
De grond van arme landen raakt uitgeput. Juist daar is het aantal dieren en planten de afgelopen 40 jaar fiks afgenomen, zo blijkt uit het rapport. De soortenrijkdom op de aarde daalde van 1970 tot en met 2008 met bijna 30 procent. In de tropen was dat percentage zelfs 61.

Veel reizen, veel vlees en zuivel
Nederlanders stoten vooral veel CO2 uit omdat ze erg veel energie verbruiken, aldus Natasja Oerlemans (WNF), deskundige op het gebied van de ecologische voetafdruk. Nederlanders reizen relatief veel met de auto en het vliegtuig en ook huizen zijn lang niet altijd goed geïsoleerd. Ook eten Nederlanders veel vlees en zuivel, waar veel landbouwgrond voor nodig is. 'Voor de productie van vlees en zuivel is veel meer grond nodig dan voor de productie van graan.'

Het WNF gebruikte voor het rapport gegevens van de Zoological Society of London en het Global Footprint Network. Die laatste organisatie gebruikte vooral gegevens die afkomstig zijn van de Verenigde Naties, aldus Oerlemans.

Ecologische voetafdruk per land
  Land Ecologische voetafdruk (’mondiale hectare’)
    (Gegevens ontleend aan ’Living Planet Report 2012’, Wereld Natuur Fonds)
1 Qatar 11,68
2 Koeweit 9,72
3 Verenigde Arabische Emiraten 8,44
4 Denemarken 8,25
5 Verenigde Staten 7,19
6 België 7,11
7 Australië 6,68
8 Canada 6,43
9 Nederland 6,34
10 Ierland 6,22
23 Frankrijk 4,91
27 Groot-Brittannië 4,71
30 Duitsland 4,57
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden