Leefbare aarde

Halverwege de onderhandelingen in VN-verband over bescherming van de soortenrijkdom op aarde in de Japanse stad Nagoya, beginnen zich parallellen op te dringen met de dramatisch mislukte klimaatconferentie eind 2009 in Kopenhagen. Opnieuw is er een dringend milieuprobleem dat alleen via internationale inspanningen kan worden aangepakt: in dit geval het voortgaande verlies van dieren- en plantensoorten in de wereld. Eerdere doelstellingen om dit Jaar van de Biodiversiteit de teruggang tot staan te brengen, zijn niet gehaald. Nu is 2020 het doel.

En opnieuw is er een bittere tegenstelling tussen het welvarende en geïndustrialiseerde Westen enerzijds en ontwikkelingslanden anderzijds. Het Westen, vinden de natuurrijke arme landen, moet een eerlijke regeling bieden voor de exploitatie van natuurlijke producten en hulpbronnen maar bovendien erkennen dat veel ontwikkelingslanden zijn leeggehaald zonder enige vorm van compensatie. Daarvoor eisen ze financiële genoegdoening op het moment dat ze zelf afzien van aantasting van de natuur.


Westerse delegaties zijn gekomen om de natuur wereldwijd beter te beschermen. Juist de landen met de meeste natuurrijkdommen lijken daarvan nu een politieke kwestie te maken. Veel gedelegeerden zou het niet verbazen als de huidige besprekingen spaak lopen en besluiten worden uitgesteld. In de wandelgangen zijn er bij de niet-gouvernementele organisaties grote frustraties over de dreigende mislukking van weer een internationaal milieuakkoord.


Ontwikkelingslanden schrijven dat toe aan de weigering van het Westen om hun historische schatplichtigheid te onderkennen. Het Westen meent dat ontwikkelingslanden uit eigenbelang de biodiversiteit gijzelen. De realiteit is dat de natuurlijke rijkdom van de aarde alleen gebaat is bij een akkoord dat beter regelt hoe de wereld de natuur wil beschermen. Westerse landen zouden in Nagoya kunnen erkennen dat het milieu eigenbelang overstijgt. Zonder ruimhartigheid zijn zulke milieuakkoorden gedoemd en gaat de verwoesting onverminderd door.Reageren? volkskrant.nl/commentaar


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden