NieuwsArme wijken

Leefbaarheid arme wijken neemt steeds verder af

De leefbaarheid in arme wijken met veel sociale huurwoningen, neemt steeds verder af. Voor de bewoners betekent dat meer overlast en een groeiend gevoel van onveiligheid.

Mustapha El Achiri, wijkbeheerder Rochdale, praat met bewoner, oorspronkelijk uit Kosovo, die al tientallen jaren in de wijk woont.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Bewoners van arme wijken hebben drie keer vaker last van hun directe buren dan de gemiddelde Nederlander. Bovendien is 20 procent van hen bang dat ze worden lastiggevallen of beroofd. Elders in het land is dat 6 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. 

In de arme wijken wonen steeds meer kwetsbare mensen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking, mensen zonder baan of met psychiatrische problemen. Zij kunnen zichzelf amper redden, en kunnen zeker hun buren niet helpen. Ondertussen verlaten mensen met een hoger inkomen deze wijken juist.

Toegenomen

Aedes liet de leefbaarheid in arme wijken in 2018 ook onderzoeken. Toen werd al gewaarschuwd voor het toenemende aantal problemen, en deze blijken alleen maar te zijn toegenomen. Volgens de onderzoekers is dat geen toeval, maar gevolg van het beleid. De sociale huur is steeds meer de plek geworden voor huishoudens met de laagste inkomens, statushouders of mensen met psychische of sociale problemen. Daarnaast zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor allerlei sociale taken, maar krijgen zij daarvoor veel minder geld.

Volgens Aedes dreigen buurten te veranderen in probleemgebieden als er niet snel naar een oplossing gezocht wordt. De branchevereniging wil dat het kabinet het voor corporaties weer mogelijk maakt om in de probleemwijken woningen met een middenhuur te bouwen. Ook willen corporaties sociale netwerken in wijken versterken, een taak die ze in het verleden ook hadden. Daarvoor is geld nodig, aldus Aedes.

‘De problemen stapelen zich op’, bleek ook al uit een rapport over zwakke wijken in 2018. ‘Bewoners voelen zich er minder gezond en de overlast neemt toe.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden