'Leefbaarheid aardbevingsgebied Groningen blijft verslechteren'

Vele bewoners in het aardbevingsgebied in Groningen voelen zich onveilig, kampen met psychische problemen en hebben weinig tot geen vertrouwen in de overheid. De woningmarkt functioneert dramatisch en de leefbaarheid is verslechterd. Dat zijn enkele conclusies van het Woningmarktonderzoek, uitgevoerd door de faculteit Bouwkunde van TU Delft in samenwerking met CMO STAMM.

Schade aan een woning in Slochteren. Beeld anp
Schade aan een woning in Slochteren.Beeld anp

Voorzitter Geert-Jan ten Brink spreekt van 'zeer schokkende' resultaten. De onderzoekers adviseren om een onafhankelijke commissie in te stellen die de leefbaarheid en de woningmarkt in het aardbevingsgebied moet gaan volgen. Het onderzoek is aangeboden aan de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en gaat over het gebied Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum.

Onveilig gevoel
Volgens het onderzoek heerst er in ruim 15.000 huishoudens een onveilig gevoel. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal huishoudens. De leefbaarheid is sinds de sterke aardbeving in Huizinge van augustus 2012 - met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter de krachtigste aardbeving ooit in Groningen - sterk achteruit gegaan. In dat jaar was de tevredenheid met de woonomgeving vergelijkbaar met de rest van Nederland. Drie jaar later is die tevredenheid in het aardbevingsgebied sterk gedaald. Het is zelfs het slechtst scorende gebied van Nederland.

De aardbevingen in het gebied worden veroorzaakt door de gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het gaat om ongeveer vijftig bevingen per jaar. De inwoners van het gebied hebben er geen vertrouwen in dat de overheid en de NAM de problemen goed aanpakken. 'Het gevoel heerst dat de overheid de kant van de NAM kiest en geen volledige verantwoordelijkheid neemt', blijkt uit het onderzoek.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eind vorig jaar ook al dat woningen in het gebied moeilijker te verkopen zijn en dat de prijzen van koopwoningen achterblijven bij die van huizen in vergelijkbaar gebied in de omgeving.

Risico's gaswinning genegeerd

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde vorig jaar dat de veiligheidsrisico's lange tijd niet zijn onderkend. Correspondent in Noord-Nederland Jurre van den Berg reconstrueerde ruim 55 jaar gaswinning in Groningen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden