Leefbaar Rotterdam staat buitenspel bij onderhandelingen

Leefbaar Rotterdam staat vooralsnog met lege handen bij de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur. D66, PvdA en GroenLinks willen buiten Joost Eerdmans om samen het voortouw nemen.

Bart Dirks
2018-03-29 14:02:15 ROTTERDAM - Joost Eerdmans, Tanya Hoogwerf en Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) tijdens de installatie van de Rotterdamse gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. ANP ROBIN UTRECHT Beeld ANP
2018-03-29 14:02:15 ROTTERDAM - Joost Eerdmans, Tanya Hoogwerf en Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) tijdens de installatie van de Rotterdamse gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. ANP ROBIN UTRECHTBeeld ANP

In Rotterdam heeft Leefbaar-voorman Joost Eerdmans nu last van de alliantie die hij heeft gesloten met Forum voor Democratie. Die samenwerking was effectief tijdens de campagne - Leefbaar Rotterdam bleef de grootste partij met elf zetels, een verlies van drie. Nieuwkomer PVV werd met succes de wind uit de zeilen genomen. De partij van Geert Wilders bleef in Rotterdam steken op één zetel van de 45.

Maar de samenwerking met Thierry Baudet is een struikelblok voor PvdA, GroenLinks en D66. Die drie partijen, elk met vijf zetels in de raad, hebben aan de twee verkenners laten weten niet met Eerdmans te willen praten over de vorming van een coalitie. Zelf komen ze nog acht zetels te kort voor een meerderheid, dus er zouden zich nog twee andere partijen moeten aansluiten.

‘Morele plicht om te praten’

De winnaar van de verkiezingen is laaiend dat PvdA, GroenLinks en vooral D66 gezamenlijk willen proberen een nieuw college te vormen. Leefbaar uitsluiten vanwege de samenwerking met Baudet is ‘een gezocht argument’, aldus Ronald Buijt, voormalig fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, in een opiniestuk in NRC Handelsblad. PvdA en D66 hebben volgens Buijt de ‘morele plicht om op zijn minst met de winnaar van de verkiezingen verkennende gesprekken te voeren’.

De afgelopen vier jaar werd het college gevormd door Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA. D66 zei al voor de verkiezingen niet verder te willen met Leefbaar, vanwege de samenwerking met Baudet. Ook de PvdA vindt dat de lokale partij ‘te veel paden naar rechts’ heeft genomen.

Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans voerde een harde campagne tegen wat hij het ‘links-islamitische blok’ noemde. Dat linkse verbond van PvdA, GroenLinks, SP en Nida viel een week voor de verkiezingen uiteen, omdat Nida geen afstand wilde nemen van een tweet waarin Israël werd vergeleken met Islamitische Staat.

Eerdmans sprak zich eerder in de Volkskrant uit voor een ‘midden-rechtse’ coalitie. Dat zou het huidige college kunnen zijn (Leefbaar, D66 en CDA) aangevuld met de VVD. Het lijkt er niet op dat hij afstand wil nemen van zijn samenwerking met Baudet. Eerdmans heeft beloofd Baudet in 2019 te steunen bij de provinciale verkiezingen.

De Rotterdamse gemeenteraadsleden hebben donderdag en vrijdag een inwerkprogramma. Die afspraak werd al voor de impasse gemaakt. In de raad zijn dertien fracties vertegenwoordigd.

Haagse 'stapjes'

In Den Haag lijkt verkenner Hans Wiegel af te koersen op onderhandelingen tussen Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. De voormalige vicepremier onderzoekt sinds een week de mogelijke samenwerking tussen deze partijen, die samen een ruime meerderheid hebben in de Haagse raad.

Wiegel komt naar verwachting pas volgende week met zijn verslag, maar het vertrouwen tussen de vier partijen groeit, aldus ingewijden. 'We zetten stapje voor stapje', zegt een betrokkene. 'Dat kost tijd, maar dat is beter dan ons overhaast in een avontuur storten.'

Zo wil de VVD er zeker van zijn dat GroenLinks niet na lang onderhandelen alsnog afhaakt, zoals tijdens de kabinetsformatie gebeurde. En over Groep de Mos bestaan bij de drie andere partijen vragen over de partijfinanciering. Bovendien ligt het bij D66 gevoelig dat een prominent raadslid vorig jaar overstapte van D66 naar Groep de Mos.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden