NieuwsPolitiek

Leefbaar Rotterdam en Denk woedend: coalitie met zes partijen in de maak

De onderhandelingen voor een nieuw college in Rotterdam gaan de slotfase in zonder de grootste partij (Leefbaar Rotterdam) en de grootste winnaar (Denk). De formateurs adviseren een ‘midden-variant’ met zes partijen.

Joost Eerdmans op de uitslagenavond op 21 maart.   Beeld Freek van den Bergh
Joost Eerdmans op de uitslagenavond op 21 maart.Beeld Freek van den Bergh

Het betreft VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en CU-SGP. Dat hebben de formateurs Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Pieter Duisenberg (VVD) zondagavond in een persverklaring laten weten.

Leefbaar-fractieleider en (nog even) wethouder Joost Eerdmans is woedend. ‘Vanaf dag één wilde links Rotterdam niet in gesprek met ons en ze laten nu de 47.312 kiezers van Leefbaar definitief barsten. Uitsluiten is het nieuwe verbinden.’

Baantjes verdelen

Volgens Eerdmans worden de baantjes al verdeeld: ‘Tien wethouders zitten er straks achter de collegetafel in Rotterdam. Nu zijn dat er vijf. Gênant.’

Eerdmans is ook negatief over de VVD. Die partij zou zich hebben laten gijzelen door links, ‘een belediging voor de kiezer’.

Vorige week leek het erop dat de VVD alleen wilde mee besturen met Leefbaar Rotterdam. Anderzijds wilden GroenLinks en de VVD niet met zowel Leefbaar als de VVD in een college. De formateurs stelden daarop een ultimatum aan de partijen om de impasse te doorbreken.

‘Belediging voor de democratie'

Maar ook voor Denk en Nida zijn de druiven zuur. Lijsttrekker Stephan van Baarle noemt de beoogde coalitie ‘een grove belediging voor de democratie. De grootste verliezer, PvdA, doet mee aan een college en de grootste winnaar, Denk, wordt door de gevestigde orde vakkundig buiten het college gehouden.’

Dinsdag presenteren Rosenmöller en Duisenberg hun eindadvies. Ze presenteren dan ook een raamakkoord, dat als basis moet dienen voor een coalitie-akkoord. Half mei maakten ze al een concept-raamakkoord bekend met als basis de verkiezingsprogramma’s van VVD en GroenLinks. Destijds hoopte Leefbaar Rotterdam nog aan te kunnen sluiten bij een mogelijke coalitie.

Formateurs Paul rosenmöller en Pieter Diusenberg op 17 mei. Beeld ANP
Formateurs Paul rosenmöller en Pieter Diusenberg op 17 mei.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden