Leefbaar met 14 zetels grootste in Rotterdam, PvdA verliest enorm

Leefbaar Rotterdam is de grootste partij in de havenstad. De partij zou uitkomen op 14 zetels. De grote verliezer is de PvdA, die van 14 terugvalt naar 8 zetels. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. D66 is met 6 zetels de derde partij, gevolgd door de SP met 5. De moslimpartij Nida Rotterdam heeft als nieuwkomer 2 zetels behaald. De Partij voor de Dieren komt ook voor het eerste in de raad: 1 zetel. VVD en CDA hebben 3 zetels, GroenLinks 2 en ChristenUnie-SGP 1.

Redactie
Leefbaar-lijsttrekker Eerdmans in Rotterdam. Beeld anp
Leefbaar-lijsttrekker Eerdmans in Rotterdam.Beeld anp

Rotterdam is na Amsterdam de Nederlandse gemeente met de meeste inwoners (618.467 op 1 januari 2014). Ook Rotterdam is van oudsher een 'rood' bolwerk, waar de PvdA vanaf de Tweede Wereldoorlog vrijwel altijd de meeste wethouders leverde. Een uitzondering daarop is de periode 2002-2006. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart 2002 haalde de in 2001 opgerichte partij Leefbaar Rotterdam, dankzij de succesvolle campagne van lijsttrekker Pim Fortuyn, 34,7 procent van de stemmen. Daarmee werd zij de grootste partij in de gemeenteraad, vooral ten koste van de PvdA. Er werd een college gevormd met CDA en VVD.

Tegen het einde van de raadsperiode had Leefbaar Rotterdam nog maar 11 van de aanvankelijk 17 behaalde zetels over (totaal: 45 raadszetels). Eén lid besloot al bij de installatie van de raad een eenmansfractie te beginnen, vijf andere leden stapten later uit de fractie. Bij de verkiezingen van 2006 keerde Leefbaar niet in het college terug. De partij wist haar verlies te beperken en zakte van 17 naar 14 raadszetels, maar omdat samenwerking met de PvdA uitgesloten was en de coalitiepartners CDA en VVD de verkiezingen ook hadden verloren, kon geen meerderheid worden gevormd.

Wantoestanden
Bij de raadsverkiezingen van 2010 moesten de stemmen in Rotterdam opnieuw worden geteld vanwege wantoestanden in het stemlokaal. Er werden voortdurend meerdere mensen in een stemhokje gelaten en er werd gesjoemeld met volmachten. Leefbaar Rotterdam en de PvdA hadden beide 14 zetels, maar uiteindelijk won de PvdA met enkele honderden stemmen verschil. Zodoende werd het college van B&W de afgelopen vier jaar gevormd door PvdA, D66, VVD en CDA.

De peilingen gaven de afgelopen week een winst van één of twee zetels voor Leefbaar Rotterdam. Geschat werd dat de PvdA wel eens een historisch lage score zou kunnen halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden