Column

'Lee Towers spuit wel zelf zijn haarlak in, daar krijgt hij punten voor'

Columnist Martijn Simons zag 'The voice of Rotterdam', een film van Hans Heijnen die Lee Towers volgt in aanloop naar zijn concert in Ahoy. 'Hij is, en dat blijkt uit ongeveer alle scènes, een ontzettend aardige man.'

OPINIE - Martijn Simons
Lee Towers. Beeld anp
Lee Towers.Beeld anp

Een vriend van mij draagt af en toe een T-shirt met daarop een afbeelding van de single 'You'll Never Walk Alone' van Lee Towers. Nu zie je wel vaker mensen met shirts van bands of artiesten, vooral in de grote steden, maar de meeste van die types dragen die shirts met de knipoog van degene die wel beter weet. De ironie van de hipster, waarover al genoeg is geschreven. (Tel op een festival maar eens het aantal meisjes met een shirt van Guns 'n Roses. Ze hebben geen idee, die meisjes.)

Voor mijn vriend geldt dat niet. Hij draagt zijn T-shirt oprecht, zonder een spoortje ironie. Eerst vond ik dat een beetje vreemd. Maar afgelopen zondag zag ik 'Lee Towers. The voice of Rotterdam', een film van Hans Heijnen die Lee Towers volgt in aanloop naar zijn concert in Ahoy.

Nu wil ik ook zo'n shirt. En wel op de volgende 7 redenen.

1. Lee Towers draagt een montuurloze bril met blauwe glazen. Wat dat doet met je perceptie van de werkelijkheid vraag ik me af, veel kwaads kan het in ieder geval niet zijn. Die bril heeft hij altijd op. Ja, dus ook als hij in de sportschool is en met zijn personal trainer aan het boxen is, het zweet over zijn rug loopt en hij tegen de camera zegt dat dit toch niet per se gefilmd hoeft te worden. Jawel, Lee, juist dit.

2. Lee Towers heeft een lieve vrouw. Uiterlijk deed ze me een beetje denken aan de vriendin van Aad Psychopaat uit 'Boer zoekt vrouw', maar wat een warme vrouw is dat toch. Ik begreep direct waarom hij het al zo lang volhoudt, en ik wil er niet aan denken wat het glamourleven met Lee zou hebben gedaan als hij niet zo'n vrouw aan zijn zijde had gehad, al die jaren.

3. Lee Towers is niet te beroerd om op te treden in een treurig zalencentrum voor een handjevol mensen op de vijfenveertigste verjaardag van een man met downsyndroom. Hij roept hem op het podium en omhelst hem. Niet omdat het hoort, of omdat er voor betaald is. Omdat hij het wil.

4. Lee Towers is, na god weet hoeveel decennia artiestendom, nog altijd niet in staat zelf een strik om te doen. Dat doet zijn chauffeur voor hem. Hij spuit wel zelf zijn haarlak in, daar krijgt hij punten voor.

5. Lee Towers heeft een signature pose. Zodra hij met een fan op de foto gaat, draait hij zijn ene schouder richting de camera en steekt de wijsvingers van beide handen vooruit, waarbij hij lichtjes door de knieën gaat. En ja, dat ziet er supergaaf uit.

6. Lee Towers heeft een gouden microfoon. Dat wist ik natuurlijk al, dat hij die had, maar niet dat hij hem altijd gebruikt. In Ahoy met een gouden microfoon, dat is vrij cool, maar in een partycentrum in de provincie met precies dezelfde schwung precies dezelfde microfoon gebruiken, dat kunnen alleen de hele groten.

7. Leen (ik mag hem Leen noemen, want hij is, ondanks zijn huis op Curaçao, een hele gewone jongen gebleven) is, en dat blijkt uit ongeveer alle scènes, een ontzettend aardige man. Hij moet huilen als hij zijn kleindochter bij zich op schoot heeft na zijn concert in Ahoy, hij zit lekker onderuitgezakt in zijn blote bast op het terras van zijn optrekje op Curaçao en het interesseert hem niet dat hij wat dikkig is geworden, de laatste jaren, en bovenal is hij dankbaar, dankbaar voor alles wat hij heeft bereikt, alles wat hij mag meemaken. Zonder ironie.

Daarom wil ik ook een T-shirt van Lee Towers. Ik zal het dragen met trots.

Martijn Simons is schrijver en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @MartijnSimons.

Lee Towers treedt op na de premiere van 'Lee Towers: The Voice of Rotterdam', een film van regisseur Hans Heijnen over de zanger. Beeld anp
Lee Towers treedt op na de premiere van 'Lee Towers: The Voice of Rotterdam', een film van regisseur Hans Heijnen over de zanger.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden