'Lederhose und Laptop' is sterke formule

 De uitslag van de verkiezingen zondag in Oostenrijk lijkt op voorhand duidelijk: de sociaal-democraten van de SPÖ halen de meeste stemmen (28 procent volgens peilingen), de conservatieven van de ÖVP 25 procent. Opgeteld is zo'n resultaat ruim voldoende voor opnieuw een meerderheid in het parlement, de Nationalrat met 183 leden.

BERLIJN - Maandag gaan beide volkspartijen dan weer gewoon verder met hun 'Grote Coalitie' die ze, met enige onderbrekingen, al sinds 1945 vormen.

Net als in het grote buurland Duitsland gaat het Oostenrijk voor de wind. De economie groeit, het werkloosheidscijfer (5,1 procent) is zelfs nog lager dan dat van Duitsland. Na Luxemburg, Denemarken en Zweden bezitten de Oostenrijkers het meeste geld per hoofd van de Europese bevolking, zo bleek deze week uit de jaarlijkse studie 'Global Wealth Report' van verzekeraar Allianz. Op de zogenoemde 'Happy Planet Index' staat het land ruim binnen de toptien - overigens net een plaatsje na Nederland.

Oostenrijk kan goed vergeleken worden met de nabijgelegen deelstaat Beieren, die binnen Duitsland ook met kop en schouders bovenaan staat. Net als in het eigenzinnige Beieren bezit Oostenrijk een goed ontwikkelde markteconomie, met een moderne industrie, met als gevolg een hoge levensstandaard.

Daarnaast spelen inkomsten uit toerisme nog een belangrijke rol. Zowel de Beier als de Oostenrijker bezit weliswaar een hang naar traditie, maar die staat innovatie niet in de weg. In Beieren noemen ze dit trots 'Lederhose und Laptop', in Oostenrijk gaan beide attributen ook goed samen.

De Oostenrijker mag tussen hoge bergen wonen, de blik is wel naar buiten gericht. De export, ook naar de nieuwe EU-staten op de Balkan, groeit. Vorig jaar stond de teller op 124 miljard euro.

Een steeds maar groter wordende toename van buitenlandse investeerders naar het stabiele Alpenland draagt daarnaast bij aan het succes. 'Het Oostenrijkse model is een voorbeeld voor andere EU-staten', zei de voorzitter van de Europese Commissie José Barroso onlangs tijdens een bezoek aan Wenen.

Misschien wordt het bij de verkiezingen nog een beetje spannend en wisselen zondag de twee grootste partijen stuivertje. Dan is de ÖVP de grootste partij in het parlement en wordt Michael Spindelegger (ÖVP) de nieuwe bondskanselier.

De laatste zou, maar de kans daarop is klein, ook nog een coalitie kunnen aangaan met de extreemrechtse FPÖ. Deze partij, die ooit werd opgericht door wijlen populist Jörg Haider, staat in de peilingen rond de 20 procent. Voorman Heinz-Christian Strache uit zich vooral als eurosceptisch en xenofoob. 'Heb je naasten lief, voor mij zijn dat de Oostenrijkers', is een van zijn geliefde leuzen.

De SPÖ zou aan de andere kant van het politieke spectrum nog uit vrijen kunnen gaan met de Groenen (15 procent in de peilingen), maar ook daar zal hoogstwaarschijnlijk geen meerderheid voor bestaan. Hoewel veel Oostenrijkers het langzamerhand een beetje gehad lijken te hebben met een grote coalitie, zal het toch wel weer rood-zwart worden, verwachten waarnemers.

Sinds 2008 wordt Oostenrijk geregeerd door bondskanselier Walter Faymann (SPÖ), over wie zijn eigen minister van Binnenlandse Zaken (ÖVP) tijdens de lopende verkiezingscampagne zonder met de ogen te knipperen zegt dat hij een 'leugenaar' is. Een man van 53 jaar, die werft met de tekst: 'Stormachtige tijden - zekere hand'.

Zijn grootste opponent, Michael Spindelegger, minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Faymann is, werft met de leus: 'Kanselier voor optimisten'.

De banken- en eurocrisis is echter ook aan Oostenrijk niet voorbijgegaan. In 2009 moest, met hulp ook van de Duitse deelstaat Beieren, de Hypo Alpe Adriabank worden genationaliseerd. De afhandeling blijkt kostbaarder dan destijds werd voorzien.

De bank heeft tot 2017 nog zeker 2,6 miljard euro aan staatshulp nodig. Alleen dit jaar gaat er al 1,9 miljard naar de financiële instelling. Alle partijen beloven de Oostenrijker tijdens deze verkiezingscampagne belastingkortingen. 'Maar door de last van Hypo zal het onmogelijk zijn deze belofte na te komen', voorspelt dagblad Die Presse.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden