Ledental politieke partijen naar naoorlogs dieptepunt
Het aantal leden van politieke partijen is in 2015 gedaald naar een naoorlogs dieptepunt. Met name de traditionele 'grote drie' van de Nederlandse politiek - CDA, PvdA en VVD - zien hun ledental in vlot tempo kelderen. Dat blijkt uit cijfers die zijn verzameld door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen.
Het CDA blijft weliswaar de partij met de meeste leden, maar met een achteruitgang van 5,5 procent zullen de christendemocraten niet juichend op de banken staan. Dat geldt ook voor de PvdA, die de geregistreerde achterban met 6,3 procent zag slinken. De VVD van premier Mark Rutte levert van de grote partijen het meest in: het liberale ledental ging met 8 procent achteruit en zakte daarmee tot onder de 30.000. De grote drie dragen daarmee substantieel bij aan de teloorgang van het totale ledental. Momenteel is slechts 2,2 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders lid van een politieke partij.
De cijfers zijn met name pijnlijk voor de PvdA, die vanaf 2011 juist vol heeft ingezet op het verhogen van het aantal leden. Toen nog kandidaat-voorzitter Hans Spekman toonde zich buitengewoon ambitieus en wilde met de toen 54.000 leden tellende partij naar de 100.000. 'Als dat niet lukt, heb ik gefaald.' Vier jaar later zijn er nog 46.045 leden over.
Grote schoonmaak
50Plus is procentueel gezien de hardste daler. De partij van Henk Krol verloor liefst 19,6% van de leden gedurende het afgelopen jaar. Een jaar eerder was dat zelfs 27,8 procent. De partij lijkt daarmee gedecimeerd, maar vicevoorzitter Maurice Koopman ziet dat niet zo. 'We zijn nu eenmaal een ouderenpartij die veel met overlijden te maken heeft. Cru gezegd: er gaan veel mensen dood.' Bovendien zou 50Plus regelmatig een grote schoonmaakactie houden waarbij inactieve leden uit het bestand worden gefilterd.
Slechts twee partijen weten zich aan de malaise te onttrekken, zij het zwakjes: D66 (0,6 procent) en de PvdD (0,9 procent) gingen er iets op vooruit. Zelfs Groenlinks moet inleveren (0,1), ook al scoort de partij met de nieuwe fractievoorzitter Jesse Klaver goed in de peilingen. Voor de PVV verandert er niets: het enige lid van die partij blijft Geert Wilders.