Ledental natuurclubs terug naar het niveau van tien jaar geleden

AMSTERDAM - Het aantal leden en donateurs van natuur- en milieuorganisaties is dit jaar onder de vier miljoen gezakt. Daarmee is de aanhang van deze organisaties terug op het niveau van het begin van dit decennium.


Grootste verliezer is de vereniging Natuurmonumenten die de aanhang met 63 duizend leden zag krimpen. Greenpeace verloor 18 duizend leden. Deze cijfers zijn zondag gepresenteerd in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels, dat jaarlijks onderzoek doet naar de natuur- en milieuorganisaties. Van de vijf grootste organisaties is alleen het Wereld Natuur Fonds (WNF), de nummer een van de lijst, ledenverlies bespaard gebleven. De Nederlandse tak van het WNF houdt 910 duizend leden.


In het begin van dit decennium leek Natuurmonumenten nog op weg naar een miljoen leden, maar de vereniging zakte toch terug naar 767 duizend leden. Directeur Jan Jaap de Graeff wijt dit mede aan de economische situatie.


Uit het VARA-onderzoek rijst het beeld op dat organisaties die zich inzetten voor diersoorten minder last hebben van ledenverlies dan breder georiënteerde natuurorganisaties. Ook de Provinciale Landschappen hebben nu voor het eerst sinds jaren met ledenverlies te kampen. De Graeff denkt dat die tendens ook te maken heeft met discussies over gevoelige onderwerpen als het onder water zetten van landbouwgrond ten behoeve van nieuwe natuur.


Volgens de samenstellers van de lijst is er geen reden om aan te nemen dat de interesse voor natuur en milieu drastisch aan het afnemen is. 'Het aantal leden in deze sector is nog altijd meer dan tien keer zo groot als alle leden van alle politieke partijen in Nederland bij elkaar', zegt eindredacteur Joost Huijsing van Vroege Vogels.


Op de lijst staat ook een aantal organisaties dat wel meer leden en donateurs mocht begroeten. In absolute cijfers is de Nederlandse tak van de World Society Protection of Animals de grootste winnaar. Die organisatie kreeg er ruim 15 duizend donateurs bij, een groei van 12 procent. Ook de Stichting AAP en Varkens in Nood behoren tot de winnaars. De Partij voor de Dieren kreeg er bijna tweeduizend leden bij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden