Ledental 'groene' organisaties loopt terug

Natuur- en milieu-organisaties hebben het afgelopen jaar opnieuw leden en donateurs verloren.

ANP

De sectoren milieu en natuur zijn de grote ‘verliezers', dierenbeschermingsorganisaties zien hun aanhang juist toenemen. Het Wereld Natuur Fonds staat desondanks nog op de eerste plaats op de ranglijst met 910.000 leden. Dat zijn er 17.000 minder dan vorig jaar. Op de tweede plaats staat de grootste verliezer van dit jaar: Natuurmonumenten. Dit jaar steunden 830.000 mensen die organisatie; een jaar eerder waren dat er 52.000 meer.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten liet in een reactie weten dat ondanks de afname van het ledenaantal de totale financiële bijdrage van leden in 2009 gelijk bleef ten opzichte van 2008. ‘Daardoor heeft de daling van het ledenaantal geen invloed op het werk van Natuurmonumenten. We zijn onze leden heel dankbaar dat ze ook tijdens deze economische crisis het beschermen van de natuur zo trouw blijven steunen’, zo stelde Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur.

Dierenbeschermingsorganisaties

Dierenbeschermingsorganisaties zagen hun ledenaantallen juist stijgen. Zo groeide de World Society Protection of Animals met 18.259 naar 113.128 donateurs. De Stichting AAP kreeg er 11.065 ‘vrienden’ bij, Dierenbescherming bijna zevenduizend en Vogelbescherming 4.522.

Wandelen op de Hoge Veluwe. Een Schotse hooglander kijkt toe. (Marcel van den Bergh/ de Volkskrant) Beeld
Wandelen op de Hoge Veluwe. Een Schotse hooglander kijkt toe. (Marcel van den Bergh/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden