Leden verwijten leiding Waddenvereniging gebrek aan daadkracht

Het bestuur van de Waddenvereniging moet nog voor het einde van het jaar een extra algemene ledenvergadering beleggen waarin het eigen beleid aan de kaak wordt gesteld....

WIO JOUSTRA

Van onze verslaggever

Wio Joustra

HARLINGEN

De organisator van de ledenactie, T. de Jong uit het Friese Westhoek, biedt de oproepen eind deze week aan op het Waddenhuis, de bestuurszetel in Harlingen. De meeste oproepen gaan vergezeld van pittige kritiek op het beleid van het bestuur en op het functioneren van de directie.

Formeel moet het bestuur in de extra vergadering verantwoording afleggen over het ontslag van actiecoördinator C. Alma uit Groningen. Haar ontslag, officieel vanwege 'een diepgaand verschil van mening over het beleid van de vereniging', wordt betreurd door regionale bestuurders en politici en natuur- en milieuorganisaties in Nederland en Duitsland.

Alma staat bekend als een groot kenner van het waddengebied. De afgelopen jaren is zij door opvallende acties tegen windmolens, gasboringen, kokkelvisserij en het Sperrwerk in de Eems uitgegroeid tot het boegbeeld van de Waddenvereniging. Of haar ontslag doorgaat, zal afhangen van de hoogte van afkoopsom die de Waddenvereniging bereid is te betalen.

Het conflict rond Alma heeft veel weg van de traditionele tegenstelling in milieuclubs tussen fundi's en realo's. Het bestuur en de directie kiezen voor het overlegmodel; Alma daarentegen wordt gezien als aanvoerster van een groep activisten die met vaak goed gekozen en soms wat emotionele teksten op de barricaden staan voor het meest unieke wetland-gebied van Europa.

Volgens protestorganisator De Jong gaat het de dissidente leden niet alleen om Alma. 'Carla is het slachtoffer geworden van het beleid', zegt zij. 'Wij vragen ons af of dat beleid wel het juiste is als je in aanmerking neemt dat de Waddenvereniging zich moet inzetten voor het behouden en beschermen van de Waddenzee.'

Aanhangers van haar protestactie en recente opzeggers van het lidmaatschap verwijten het Waddenhuis een verregaande mate van 'autisme', verambtelijking en verkokering. Er wordt eindeloos vergaderd, maar er worden geen knopen doorgehakt. Bestuur en directie zouden te zeer tegen bestuurders en politici aanschurken, zonder dat dat nu zichtbaar resultaten oplevert. 'Navelstaren met de rug naar de Waddenzee', aldus een van de dissidenten.

Een aantal leden meent dat de vereniging vaker en meer zichtbaar de confrontatie moet kiezen, nu de Waddenzee onder steeds grotere druk komt te staan door activiteiten als boringen, visserij, recreatie, militaire oefeningen en baggerwerken .

Biologen en andere wetenschappers kwamen onlangs in het geweer tegen schelpwinning en mosselvisserij, die de oude bodemstructuur en bijbehorende natuurlijke ecosystemen in de Waddenzee aantasten. Leden klagen dat de vereniging hierin niet het voortouw nam. De Jong: 'De vereniging is te voorzichtig, ze is onderdeel van het systeem geworden. Dat moet anders, vinden wij, want anders is het voor een heleboel mensen hun club niet meer.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden