Leden verwerpen vernieuwingsplan Pulchri Studio

In een tumultueuze ledenvergadering is besloten dat het Haagse Pulchri Studio een vereniging blijft voor schilderkunst. Het plan om het roemrijke genootschap om te vormen tot een kunstencentrum met dans en theater is weggestemd, samen met voorzitter Siebrand Weitenberg.

DEN HAAG - 'De algemene ledenvergadering verdiende niet de schoonheidsprijs. Menigeen heeft er een akelig gevoel aan overgehouden', zegt beeldend kunstenaar Mabel Bouscholte (65) over de bijeenkomst met 184 leden. Ze is gekozen als nieuwe voorzitter.


Pulchri (anno 1847) heeft zeven expositieruimten en een sociëteit in een monumentaal pand aan het Lange Voorhout. Het aantal kunstenaarsleden (452) is stabiel, maar de vereniging vergrijst. Het aantal kunstlievende leden is teruggelopen tot 665 en er wordt steeds minder kunst verkocht.


Het weggestemde bestuur wilde Pulchri ook openstellen voor theater, literatuur, ballet en muziek. Ook moest een curator worden aangetrokken voor toonaangevende thema-exposities rond actuele ontwikkelingen. De meeste leden zagen geen heil in het plan.


'Ik heb de ledenvergadering ervaren als een persoonlijke aanval en dat heb ik als grievend ervaren', zegt scheidend voorzitter Siebrand Weitenberg (50). 'Ik had vermoed dat er geschaafd en gebeiteld zou worden aan het beleidsplan, het was niet in beton gegoten. Maar ik kreeg niet eens de kans het toe te lichten. Het is onzin dat ik van de vereniging een stichting wilde maken.'


Twee weken voor de vergadering werd Bouscholte door andere leden gepolst of zij voorzitter wilde worden, vertelt ze. 'Ik heb na lang denken 'ja' gezegd. Het klopt niet dat Pulchri een grijze vereniging is, maar het mag wel weer meer gaan bruisen.'


Ook het nieuwe bestuur wil een levendiger sociëteit en meer spraakmakende exposities. Dat blijft de taak van de onafhankelijke tentoonstellingscommissie. Fotografie, videokunst en beeldhouwwerk zijn een aanvulling op de schilderkunst, maar dans en theater niet. 'Daar zijn al andere culturele instellingen voor', aldus Bouscholte.


Verder moeten de financiën op orde en moeten er meer activiteiten komen, zoals de verdwenen poëzieavonden en het columnistenplatform. 'In het verleden werden er excursies georganiseerd naar bijvoorbeeld Museum de Fundatie in Zwolle of naar Antwerpen. Verzamelaars moeten over hun manier van verzamelen komen vertellen. Ook willen we een Sinterklaasfeest voor de kinderen en kleinkinderen. Dat klinkt oubollig, maar zo bind je wel leden.'


'Hopelijk is de vereniging ermee gebaat', zegt vertrekkend voorzitter Weitenberg. 'Ik kijk terug op drie mooie jaren en ga weer mijn atelier in.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.