nieuwspensioenakkoord

Leden van twee grote pensioenfondsen dreigen te worden gekort op pensioen

Twee metaalpensioenfondsen, PME en PMT, stellen dat hun financiële positie dermate is verslechterd dat de kans groot is dat ze volgend jaar moeten snijden in de pensioenen van hun leden. 

In november riep de FNV zijn leden op tot actie met betrekking tot het pensioenstelsel.Beeld Marcel van den Bergh

‘Wij vragen kabinet en sociale partners om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen’, zegt Eric Uijen van PME in een verklaring. ‘Onze deelnemers en gepensioneerden dreigen de prijs te moeten betalen voor het uitblijven van een pensioenakkoord.’ In november mislukte het pensioenakkoord tussen kabinet, werkgevers en vakbonden.

Van veel pensioenstelsels is het afgelopen jaar de ‘beleidsdekkingsgraad’, die aangeeft in hoeverre ze aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen, gedaald. Oorzaak daarvan zijn de wereldwijd dalende beurskoersen. 

PME zit op een beleidsdekkingsgraad van 101 procent, PMT op 102. Als ze eind 2019 niet op de vereiste 104 procent zitten, zijn ze genoodzaakt hun pensioenen te korten. Bij PME is die kans ‘bijna 80 procent’, zegt Uijen tegen de NOS.

Ook ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW halen de 104 procent niet, maar zij hebben tot eind 2020 om herstel te tonen.

In de aanloop naar de verkiezingen in maart organiseren de vakbonden FNV, CNV en VCP op 18 maart een landelijke actiedag voor een beter pensioenakkoord.

Analyse mislukken pensioenakkoord

In november mislukte het pensioenakkoord, met woede en teleurstelling tot gevolg. Toch biedt het vastlopen ook kansen, stelde Koen Haegens. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden