Leden van motorclub Bandidos niet langer verdacht van wapenhandel

President Harrie R. en andere leden van de outlawmotorclub Bandidos worden niet langer verdacht van wapenhandel. Dat bleek dinsdag tijdens een regiezitting voor de rechtbank in Maastricht, waarbij advocaten hun onderzoekswensen (zoals het horen van getuigen) kenbaar konden maken.

Peter de Graaf
null Beeld anp
Beeld anp

Bij een grote politieactie tegen de Bandidos op 27 mei 2015 werd R. van zijn bed gelicht en in zijn onderbroek afgevoerd in een politiebus. Ook 13 anderen werden op die actiedag gearresteerd. Bij diezelfde actie werd in een garage in Geleen een omvangrijk wapenarsenaal gevonden, waaronder vijf raketwerpers, negen skorpion-machinepistolen, zeven kalasjnikov-machinegeweren, twee riotguns, twee handgranaten en tientallen handvuurwapens.

Het OM heeft de zaak tegen de 'wapenman' in Geleen echter afgesplitst van die tegen de Bandidos. Ook de zogenaamde Bosnië-connectie (mogelijke contacten met wapenhandelaren aldaar) heeft het OM laten vallen. 'We vervolgen alleen voor wapenbezit, niet voor wapenhandel', zei de officier van justitie dinsdag.

In totaal stonden gisteren 26 verdachten terecht. De meeste zijn lid van motorclub Bandidos, die in 2014 neerstreek in Limburg. Maar ook enkele relaties en vrouwen van clubleden zijn aangemerkt als verdachten. Slechts zes Bandidos (onder wie president Harrie R.) en één vrouw waren gisteren bij de regiezitting aanwezig. De verdachten werden vertegenwoordigd door negen advocaten.

De officier van justitie las in verkorte versie de tenlasteleggingen tegen alle verdachten voor. Dat ging soms hakkelend, wat herhaaldelijk leidde tot hoongelach aan de kant van de Bandidos, die al eerder in afwachting van het proces op vrije voeten zijn gesteld. De dagvaardingen verschilden per persoon, maar deze strafrechtelijke verwijten kwamen veelvuldig voor: deelname aan een criminele geweldsorganisatie, deelname aan een criminele drugsorganisatie, afpersing, openlijk geweld, drugsproductie en - handel, witwassen. 'Lachwekkend', mompelde Bandidos-president Harrie R. , getooid in t-shirt met het logo van zijn club.

null Beeld epa
Beeld epa

Zijn advocaat wil de chef van de TCI (team criminele inlichtingen) horen, evenals tientallen andere getuigen. Ook de andere advocaten hadden nog onderzoekswensen. Daarover zal de rechtbank later deze maand beslissen. Het strafrechtelijk dossier tegen de Bandidos bestaat uit meer dan 40 duizend pagina's.

Medio maart 2014 werd het eerste Nederlandse chapter van de Bandidos in Sittard opgericht. Een dag daarna werd een aanslag gepleegd op het woonhuis van president Harrie R. Een week later volgde een tweede aanslag op zijn woning. Autoriteiten waren bang voor een oorlog tussen motorclubs in Limburg.

Later werd R. in een andere zaak veroordeeld voor wapenbezit. Ook was er een gewelddadig treffen van Bandidos en Red Devils in een bikerscafé in Sittard. In mei 2015 volgde de grote politie-actie, waarbij op meerdere plekken in Limburg, Brabant, België en Duitsland invallen en huiszoekingen werden gedaan.

Het OM beschouwt de Bandidos (slogan: 'Wij zijn de mensen voor wie onze ouders ons waarschuwden') als criminele organisatie. In november vorig jaar is justitie een civiele procedure bij de rechtbank van Utrecht begonnen om de Bandidos te verbieden. Volgens het OM heerst in de motorclub 'een cultuur van wetteloosheid'.

Meer over motorbendes

De strijd van justitie tegen outlaw motorclubs
De roep om motorclubs als No Surrender te verbieden klinkt tot op het Binnenhof. Zeker nadat een locoburgemeester heeft moeten onderduiken vanwege bedreigingen. Maar hoe reëel is zo'n verbod? (+)

Kabinet wil motorclubs verbieden die zich schuldig maken aan criminele activiteiten
Minister Blok van Veiligheid en Justitie werkt aan een wet die het mogelijk maakt om motorclubs door het kabinet te laten verbieden als zij zich schuldig maken aan criminele activiteiten. Tot op heden lukte dat niet via de rechter. Met deze wet hoopt de minister politie en justitie een nieuw wapen in handen te geven in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en bedreigingen van bestuurders.

'Met onze motorclub doen we motorrijden'
Motorrijders zijn de eeuwige zondebokken, zegt No Surrender-voorman Henk Kuipers woensdag tijdens een zelfbelegd mediaoffensiefje. De club zou de Emmense locoburgemeester hebben bedreigd. 'Het is een hetze.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden