Leden van Communistische Partij China mogen weer golfen

De 88 miljoen leden van de Communistische Partij in China mogen weer de golfbaan op. Dat heeft de partij, die de sport vorig jaar verbood voor zijn leden, bepaald. Er is wel één voorwaarde: een lidmaatschapskaart moet uit eigen zak worden betaald.

Leden van de Communistische Partij mogen in China weer de golfbaan op. Beeld AFP
Leden van de Communistische Partij mogen in China weer de golfbaan op.Beeld AFP

De reden dat president Xi Jinping vorig jaar oktober een verbod uitvaardigde was namelijk omdat de golfbaan zou gelden als 'arena voor corrupte praktijken'. Partijleden sloten hier schimmige deals of betaalden hun potjes golf uit de staatskas.

In september vorig jaar werden zestig werknemers van staatsbedrijven gestraft omdat ze publiek geld hadden ingezet voor deze vrijetijdsbesteding. Een maand daarvoor werd ook al een bestuurder in de zuidoostelijke Fujian-provincie tijdens werktijd betrapt op de golfbaan.

Ondanks deze wanpraktijken is een potje golf nu weer toegestaan voor leden van de partij. Want, zo kondigt de officiële krant van China's anti-corruptiebureau aan: 'Aangezien het slechts een sport is, is er niets fouts of goeds aan het spelen van golf.'

Volgens de China Daily is er inderdaad niets mis met de sport zelf. 'Kunnen vertegenwoordigers golfen terwijl de natie maatregelen opvoert om corruptie aan te pakken en soberheid te promoten?', vraag de krant zich af. Het antwoord luidt: 'Ja, als ze het maar betalen uit eigen zak.'

'Sport voor miljonairs'

Golf is door Mao Zedong ooit weggezet als 'de sport voor miljonairs'. De communistische leider, die tot zijn dood in 1976 de dienst uitmaakte, moest niets hebben van dit extravagante tijdverdrijf. In China gold er daarom ook een verbod op.

Maar ik de jaren tachtig en negentig won de sport aan populariteit en verrezen er tientallen golfbanen in het land. In 2004 vond het partijbureau het wel welletjes en kondigde het een verbod aan op de bouw van nieuwe golfbanen. Overigens zonder het gewenste resultaat. Volgens staatsmedia nam het aantal golfbanen toe van 200 in 2004 tot 600 in 2015. In maart vorig jaar sloot China 66 illegaal gebouwde golfbanen.

Ondanks de versoepelde regels voor partijleden rondom golfpartijen, blijven andere verboden onverminderd gelden. Zo mogen leden van de Communistische Partij zich niet vergrijpen aan extravagante maaltijden en drankgelag. Ook 'onbehoorlijke seksuele relaties' zijn niet toegestaan.

Sinds de anti-corruptiecampagne van Xi Jinping in 2012 in werking is getreden, zijn tientallen corrupte leden, onder wie hoge functionarissen zoals Zhou Yongkang en generaal Xu Caihou, gearresteerd of uit de partij gezet.

De Chinese amateurgolfer Cheng Jin tijdens het Masters Tournament in Augusta, Georgia. Beeld AFP
De Chinese amateurgolfer Cheng Jin tijdens het Masters Tournament in Augusta, Georgia.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden