Leden spirituele woongroep Utrecht zouden huisgenoot hulpeloos achter hebben gelaten, tot ze overleed

Het Openbaar Ministerie verdenkt drie leden van een spirituele woongroep in Utrecht van mogelijke betrokkenheid bij de dood van hun vierde huisgenoot. De vrouw overleed afgelopen donderdag in hun huis in de Utrechtse wijk Lombok.

Charlotte Huisman
Zonnepanelen op het dak van het energieneutrale huis van de woongroep. Beeld Website Contact & muziek
Zonnepanelen op het dak van het energieneutrale huis van de woongroep.Beeld Website Contact & muziek

De drie, twee vrouwen en een man, zijn aangehouden omdat ze mogelijk hun huisgenoot in hulpeloze toestand hebben achtergelaten, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. 'Als het slecht met iemand gaat en je doet niets, dan is dat een strafbaar feit.'

Lichtvoeding

De woongroep Contact & muziek, die ruim tien jaar bestaat, hield er een opvallende filosofie op na, van spiritualiteit, duurzaamheid en verzet tegen de consumptiemaatschappij. De bewoners waren sinds enkele jaren steeds minder aan het eten en meer aan het mediteren.

Zij geloven in 'lichtvoeding'. 'Sinds mei 2014 zijn we bezig om voeding los te laten en te leven van licht, warmte, kleur, muziek en liefde', schrijven ze op hun site. 'Een bijzonder inspirerend proces waar we veel van leren en veel nieuwe ervaringen hebben met elkaar en mogen ervaren wat eten met je doet. Erg leuk om mee te maken!'

Loskomen van voeding

Gezamenlijk leefden ze van één uitkering. Hun huis is energieneutraal en hypotheekvrij. Ze maakten hun eigen kleding en dronken zelfgemaakte kruidenthee. Hun plan was om in een groenere omgeving een 'bewustwordingscentrum' op te zetten met 'communicatie, meditatie, lichtvoeding en muziek'. 'We zien het loskomen van voeding net als ons samenwonen en samenwerken als een leerproces', schreven ze in maart op hun site. Ook keert de groep zich tegen vaccineren, medicijngebruik en operaties.

Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of de dood van de vrouw samenhangt met de ideeën van de woongroep over voeding en medische ingrepen. Op het lichaam zijn geen sporen van geweld gevonden, maakte de politie eerder bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden