Leden Soeharto-clan door partij uit parlement gezet

De Indonesische regeringspartij, de Golkar, heeft donderdag besloten zeven familieleden van oud-president Soeharto uit de volksvertegenwoordiging te stoten. Dat gebeurt in het kader van president Habibies campagne tegen corruptie en nepotisme....

Van onze medewerker

JAKARTA

Onder de verstotenen zijn vier kinderen van Soeharto: zijn dochters Siti Hardiyanto Rukmana en Titiek Prabowo en twee van zijn zoons, Bambang Trihadmodjo en Hutomo Mandala Putra. Siti, beter bekend als Tutut, was politiek het meest actief. Zij werd in maart door haar vader tot minister van Sociale Zaken benoemd en werd tot voor enkele maanden nog beschouwd als een goede kanshebster op het vice-presidentschap.

Het familie-imperium van de Soeharto's ligt zwaar onder vuur. Onder leiding van het hooggerechtshof wordt een onderzoek ingesteld naar de omvang en de legitimiteit van Soeharto's vermogen, dat volgens uiteenlopende schattingen tussen de dertig- en tachtig miljard gulden moet liggen.

Soeharto's geliefde boerderij in de omgeving van Bogor is de afgelopen weken meerdere malen door omwonenden bezet. Zij eisen teruggave van de grond, die Soeharto zich wederrechtelijk zou hebben toegeëigend. Om de zelfde reden werden ook diverse golfbanen bestormd, die geheel of gedeeltelijk in handen zijn van de familie. Hier en daar zetten de bezetters demonstratief de spade in de grond om gewassen aan te planten. Deze week weigerde Soeharto een uitkering van vier miljoen gulden voor de bouw van een huis. Ook voormalige vice-presidenten kregen altijd zo'n toelage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden