Leden Pakistaanse dorpsraad opgepakt voor opleggen 'wraakverkrachting' familieleden

De Pakistaanse politie heeft 25 leden van een dorpsraad in de buurt van de stad Multan opgepakt. Ze worden ervan verdacht de broer van een verkrachtingsslachtoffer te hebben opgedragen de zus van de dader te verkrachten. Verkrachting als wraak komt vaker voor in delen van Pakistan.

Eline Schaart
Een Pakistaanse inwoner wijst naar het huis waar een tienermeisje werd verkracht in Rajam Ram, Muzzaffarabad Beeld afp
Een Pakistaanse inwoner wijst naar het huis waar een tienermeisje werd verkracht in Rajam Ram, MuzzaffarabadBeeld afp

Eerder deze maand werd een lokale dorpsraad bij elkaar geroepen in Multan, een kleine stad in Punjab in het midden van Pakistan. De ouders van een 13-jarig meisje beschuldigden een 16-jarige buurjongen ervan hun dochter te hebben verkracht. De leden van de raad moesten hierop een passende straf verzinnen en besloten dat de zus van de beschuldigde tiener overgedragen moest worden aan de broer van het slachtoffer. De broer mocht als wraak op zijn beurt het meisje verkrachten.

De zaak kwam aan het licht nadat beide families een aanklacht indienden bij de politie. Het incident lijkt sterk op een zaak in 2002 toen een dorpsraad, eveneens in Punjab, de opdracht gaf tot een groepsverkrachting van een tiener omdat haar broer van een vergrijp werd verdacht. De vrouw, Mukhtaran Mai, diende een klacht in bij de politie tegen de mannen, van wie zes de doodstraf opgelegd kregen. Sindsdien heeft Mai bekendheid verworven als activist voor vrouwenrechten in het diep-conservatieve islamitische land.

'Een andere dorpsraad in Punjab en een ander meisje verkracht. We bevinden ons nog steeds in 2002,' schreef Mukhtiar Mai op haar Twitter-pagina Beeld afp
'Een andere dorpsraad in Punjab en een ander meisje verkracht. We bevinden ons nog steeds in 2002,' schreef Mukhtiar Mai op haar Twitter-paginaBeeld afp

'Een andere dorpsraad in Punjab en een ander meisje verkracht. We bevinden ons nog steeds in 2002,' schreef Mai op haar Twitter-pagina. Pakistan kent een eeuwenoude traditie van snelle rechtspraak opgelegd door lokale dorpsoudsten, bekend als jirgas of panchayats. In afgelegen dorpen waar reguliere rechtbanken en advocaten niet beschikbaar zijn, leeft deze traditie van gewoonterecht voort.

Geweld tegen vrouwen is een hardnekkig probleem in de provincie Punjab. In Multan werd deze week het eerste centrum inzake geweld tegen vrouwen geopend. Het centrum biedt diensten aan zoals psychologische counseling, medisch onderzoek, politietraining, en eerste hulp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden