Update

Leden NOC*NSF keuren Sportagenda 2016 goed

De Sportagenda 2016 is vanavond tijdens de extra algemene ledenvergadering van NOC*NSF ondanks tegensputterende kleine sportbonden met een grote meerderheid van stemmen aangenomen.

© ANP

Heikel punt in het beleidsplan voor de komende 4 jaar was de geplande inkrimping van het aantal topsportprogramma's. De focus gaat nog meer naar sporten die al dan niet olympisch tot aansprekende mondiale successen leiden.

'De inhoudelijke opdracht was collectief de top 10 ambitie halen', legde Jeroen Bijl, manager topsport NOC*NSF uit. Programma's die financiële ondersteuning krijgen, moeten aan voorwaarden voldoen: de sport moet in veel landen worden beoefend en er is bijvoorbeeld de eis dat een sporter ten minste 250 dagen per jaar met zijn sport bezig is.

Dat leidde tot weerstand bij kleine bonden als de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, Reddingsbrigades Nederland en de Nederlandse Jeu de Boules Bond. Maar van de 215 aanwezige stemmen - grotere bonden beschikken over meer stemmen dan kleine - waren er 176 voor.

'Een verschraling van de top 10-gedachte', sprak Elly de Jonge namens die laatste bond. Ze deed een voorstel in de stemming een onderscheid te maken tussen het topsportprogramma en de plannen voor de breedtesport - het andere deel van het beleidsplan - maar dat kreeg weinig bijval. Directeur Jan Kossen van de Koninklijke Nederlandse Zwembond verdedigde de Sportagenda 2016: 'Dit is de enige manier als we met topsport vooruit willen.'

De stemming had nog wat voeten in de aarde. NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis wilde dat mondeling doen, maar tal van leden vonden dat een slecht idee waarna alsnog stembriefjes tevoorschijn werden gehaald. Behalve de top 10-ambitie is de verhoogde participatie - het streven is dat 75 procent van de bevolking gaat sporten waar het nu nog 65 procent betreft - een ander speerpunt in het beleidsplan. Van de 215 aanwezige stemmen - grotere bonden beschikken over meer stemmen dan kleine - waren er uiteindelijk 176 voor.

Het resultaat stemde Bolhuis tevreden. 'Dit is een stap naar de komende 4 jaar waarin we hopen onze ambities in zijn geheel of in ieder geval voor een groot deel te realiseren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden